Под натиск и след разпореждане на премиера Бойко Борисов депутатите от ГЕРБ внесоха късно снощи в деловодството на Народното събрание нови изменения в Изборния кодекс, с които се връщат отпадналите през миналата седмица текстове, засягащи преференциите.

Сред вносителите се открояват знаково имената на председателката на парламента Цвета Караянчева, на зам.-председателя на партията и шеф на групата в НС Цветан Цветанов и на председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Припомняме, че Кирилов бранеше от парламентарната трибуна вдигането на прага на преференциите до степен, в която те стават безсмислени, а Цветанов обясняваше, че ако не се бе приело предложението на ДПС, то правителството пада. 

Мотивите на вносителите са кратки: да се върне правното действие на променените на 14 февруари правни норми. Гласуваният през миналата седмица след две инфарктни среднощни заседания - на правната комисия и в зала, закон все още не е обнародван в "Държавен вестник", т.е. на практика не е в сила. Затова сега от ГЕРБ предлагат променените членове 298, 386 и 454 да се отменят (т.е. да отпаднат приетите през миналата седмица текстове) и да се заменят с 298а, 386а и 454а (с предлаганите сега текстове). Все още се очаква и реакция от държавния глава Румен Радев - ще наложи ли вето.

Очаква се ДПС да гласува с "против". Въпросът сега е дали БСП, която обяви, че напуска парламента, ще влезе за това гласуване. Все още не е ясно как ще гласуват и партиите в малката управляваща коалиция "Обединени патриоти" с изключение на ВМРО. "Воеводите" се обявиха против обезсилването на преференциите още при дебатите през миналата седмица. НФСБ обаче подкрепи предложението на ДПС, а депутатите на "Атака" изобщо не гласуваха. 

Днес предстои среща на лидерите на ОП с премиера.