Новият изпълнителен директор на "Левски" Павел Колев гостува в предаването "Тази сутрин" по бТВ и заяви, че Васил Божков, който на 6 март на общо събрание официално ще стане собственик на клуба, вече е платил над 3 млн. лв. от дълговете на "сините".

Колев, който е журналист, а също така бивш висш служител на БФС, надълго и нашироко разказа за одита на "Герена", за дълговете, за управлението на Спас Русев, за намеренията на Божков и т. н.

"Беше един дълъг процес, първата поканата я получих от Спас Русев. След като получих едни документи, за които настоявах, отказах през януари. Дни по-късно Васил Божков ме покани в качеството си на бъдещ собственик - каза Колев. - Получих гаранции, че ще имам правомощия за развитието на клуба, за оцеляването и дългосрочността на проекта. Предполагам, че на общото събрание на 6 март за собственик на "Левски" ще бъде обявен Васил Божков. Той е един прагматичен човек, който развива различни бизнеси. Неговото завръщане във футбола може да бъде само от полза на "Левски".

"Планът на този етап е да има "Левски". Не сме близки с Божков, срещнах го за първи път преди месец. Предполагам, съм му направил впечатление с работата си във футболния съюз. Разговорът ни беше насочен към състоянието на клуба и какво трябва да направим, за да се подобри. Идеите ни съвпадат", добави той.

Според изпълнителния директор голяма част от дълговете на "Левски" са натрупани по време на управлението на Спас Русев:

"Първоначалното влизане на новия управителен съвет в клуба бе със задача да се направи одит. Той показва дългове от малко над 32 милиона лева. Натрупани са с лекота, с некомпетентно управление, харчени са пари погрешно, с - меко казано - странни решения. Давани са големи заплати на чуждестранни играчи, на звезди, които обаче не са звезди. Според мен се касае за некомпетентност. Има различни счетоводни техники, през последните 2-2,5 години има неплащани данъци към държавата. Давани са заеми и сега клубът е в дълг. Не става дума само за БТК. Не съм видял схема за източване на клуба, ако има нещо такова, то е направено много елегантно, така че не мога да го видя. Стана ясно за всички, че Спас Русев не е управлявал клуба правилно."

„Опитал е да се конкурира с "Лудогорец", привличайки звезди, опитал е да завърши добродетелен кръг, да се привлекат и феновете, но за съжаление това не се е получило. Това, което трябва да се направи, е много тежък оздравителен процес. "Левски" е клуб с традиции, който трябва да се бори за отличия и нямаме право да се откажем от битката за титла, купа или добро представяне в Европа”, каза още човекът, тръгнал от пресаташе на БФС и стигнал до заместник изпълнителен директор.

Ами дълговете от 2 милиона лева, заради които "Левски" може да изхвърчи от евротурнирите за година, ако не плати до края на февруари?

„Лицензът не е заплашен под никаква форма, има срок до 5 март, когато трябва да изпратим заверени документи с платени суми. Голяма част от тези средства, които УЕФА смята за дължими, вече са платени, и то от Васил Божков. Няколко милиона, малко повече от 3 милиона за последните 10 дни. УЕФА не допуска задължения към държавата под никаква форма”, разкри Колев.

"Козирката е една от темите, които дискутираме. Ще ни трябва поне година - година и половина, за да се преборим за оцеляването на "Левски". След това ще мислим и за козирката", така той коментира една от болните теми в Сектор "Б", заради която вървят и подигравки от другия лагер.

Доскоро Павел Колев беше на практика вторият човек в БФС - може би най-довереният ръководител на Борислав Михайлов. 

„Аз запазвам много приятели в БФС. Да се ръководи БФС не е никак лесна задача и Борислав Михайлов не се справя никак зле. Аз съм чувал, че се действа пристрастно към "Лудогорец", сега изведнъж към "Левски". Работата на БФС като регулатор е свързана с това да концентрира доста емоции и страсти. С изключение на няколко решения федерацията се опитва да бъде безпристрастна”, каза Колев, който през миналата година се дипломира в престижен университет в Швейцария, също така е покрил всички необходими лицензи в УЕФА.

Запитан за Наско Сираков - друга вечна тема на "Герена" (но вече разделяща "сините", тъй като легендата е в много близки отношения с Гриша Ганчев), авторът на автобиографията на величието отговори така:

„Бих поканил с най-голямо удоволствие Наско Сираков в "Левски", ние си говорим непрекъснато, той има други проекти в момента. Ако се стигне до водене на преговори, няма да ги водя аз, защото имам пристрастия. Той вече е надраснал някаква позиция, след като вече е бил изпълнителен директор. Би трябвало да бъде нещо като президент, но това са разговори, които сме водили лично.”

Нямаше как да бъде подминат Валери Божинов, който през тази зима се завърна в синьо.

„С привличането на Валери Божинов настроението в съблекалнята се промени драстично, винаги е много забавно с него. Говори почти всички езици на света. Разговарях с играчите за 5 минути преди първия мач, но аз нямам работа в съблекалнята”, обясни Павел Колев.