Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер иска унгарският министър-председател Виктор Орбан и неговата консервативна пратия "Фидес" да напуснат Европейската народна партия (ЕНП), съобщава "Политико".

Причината е кампания, която Орбан започна срещу Европейската комисия, и по-специално срещу миграционната ѝ политика, която според официална Будапеща представлява фундаментална заплаха за Унгария.

Виктор Орбан. Снимка АП/БТА

"Не можеш да направиш много срещу лъжите", каза Юнкер за кампанията на Орбан на публично събитие в германския град Щутгарт във вторник.

Скандалът избухва три месеца преди европейските избори, които са насрочени между 24 и 26 май т.г. Орбан се радва на широка подкрепа сред избирателите в страната си и ако ЕНП се откаже от него, означава да загуби там места в Европейския парламент. В момента Унгария има 21 от общо 751  евродепутати и 11 от тях са от "Фидес". ЕНП има 217 евродепутати.

Юнкер обаче се запита дали кандидатът на ЕНП за негов заместник, германецът Манфред Вебер, би имал нужда от тяхната подкрепа.

"Консерваторите в Унгария по никакъв начин не представляват християндемократическите ценности. Аз съм на мнение, че за тях няма място в Европейската народна партия", каза Юнкер.

Орбан и бившият британски министър-председател се противопоставиха на номинацията на Юнкер за председател на Европейската комисия през юни 2014 г. Така те създадоха прецедента Юнкер да стане първият в историята на ЕС шеф на Комисията, номиниран с квалифицирано мнозинство вместо с консенсус от държавните и правителствените ръководители.

"Te не гласуваха за мене в Европейския парламент", каза Юнкер за евродепутатите от "Фидес". "Крайната десница също не гласува за мене. Спомням си, че госпожа [Maрин] Льо Пен каза: "Няма да гласувам за вас." Аз казах: "Не искам да гласувате за мене. Има определени гласове, които просто не искаш."

Брюксел: Това не е война. Отговаряме с факти

„Това не е открит конфликт, не е война. Но е време вече да престане това положение, при което на унгарския народ да се представят алтернативни или измислени факти“, коментира говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас напрежението в отношенията между Будапеща и Брюксел.

Той припомни, че преди две години властите в Унгария изпратили на всички домакинства в страната въпросник, в който имало едва ли не въпроси за  позицията на ЕК.

„Тогава ЕК реши да отговори. И няма да се поколебаем да помагаме с факти. Това е наше задължение и ние ще си свършим работата“, увери Схинас.