Раздаването на плажовете на концесия да премине отново изцяло под шапката на Министерство на туризма като част от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Такова предложение са направили от ведомството на Николина Ангелкова, става ясно от проекта за изменение в Закона за концесиите, публикуван за обществено обсъждане. Това се случва по-малко от два месеца, след като след скандал в парламента бе решено, че плажовете ще се раздават по реда на новия Закон за концесиите (ЗК).

Сагата със стопанисването на плажовете се точи от края на 2016-а, когато депутатите приемаха ЗК, който влезе в сила от 2017 г. Тогава от ГЕРБ предложиха отсрочка - плажовете да се раздават по стария ред до 1 януари 2019 г., т.е. от министъра на туризма. Още тогава лидерът на НФСБ Валери Симеонов възрази, като по думите му ивиците щели да отидат в ръцете на бившите групировки.

В края на миналата година бе направен опит чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за устройство на територията срокът за даване на концесии на плажовете да бъде отново удължен и МТ да продължи да ги раздава до 2121 година. Разрази се скандал, при който от НФСБ и БСП обявиха, че старият ред е непрозрачен и плажовете трябва да се раздават по новия и по-рестриктивен Закон за концесиите. Тогава Ангелкова, която по спешност пристигна в парламента обяви, че ако предложението за нова отсрочка не се приеме, то ще се породи правен вакуум. В крайна сметка вносителите на това предложение (от ГЕРБ) се видяха принудени да го оттеглят.

Сега от ведомството на Ангелкова предлагат под тяхната шапка да попадне цялата процедура - от подготовката за отдаване на концесия, през организирането на процедурата по избор, до сключването на договора и контрола. В мотивите си изтъкват, че плажовете са от особена социална значимост и не трябва да се отдават на концесия по каналния ред. Както и че сегашният закон противоречи в тази му част на директива на ЕС, в която дори не съществува фигура на възложител на морски услуги.

"Директива 2014/23/ЕС се прилага само за трансграничните концесии, които са със стойност равна или по-голяма от 5 548 000 евро. По-малко от 3% от концесиите за услуга на морските плажове биха надхвърлили този праг и попадат в обхвата на Директивата", посочват още от МТ. Или с други думи плажове за над 5 милионе лева у нас има, но много малко.

Според ведомството на Ангелкова настоящата процедура била дълга и тромава, а това можело да отблъсне бизнеса, както и туроператорите, които настоявали при сключване на договори да се знае на концесия ли е даден плаж. 

"Към настоящия момент има голям брой неохраняеми морски плажове и изтичат сроковете на много концесионни договори. Държавният интерес е морските плажове да бъдат отдадени на концесия, за да може държавата да печели от дейностите на морските плажове, а не да извършва разходи за тях", мотивират се още от министерството.

И допълват, че шест процедури са висящи в момента, като не бил предвиден ред за довършването им.