"Левски" победи ЦСКА-София с 1:0 в мач от 23-тия кръг на Първа лига пред около 12 хиляди зрители на стадион "Васил Левски". Две неща белязаха двубоя - директният червен картон на Едвин Джеси от "червените" в 43-тата минута и куриозният автогол на Стивън Перейра малко след това.

Двубоят - традиционно в последните години, бе на ниско качество и дори грозен на моменти, а съдията Владимир Вълков го развали допълнително с пресиленото изгонване на Джеси. Дебютантът в дербито като цяло не се справи с наряда.

Ден по-рано треньорът на "червените" Любослав Пенев нарече Вълков "бушон" и изрази притеснение дали ще е на нивото на съперничеството. Не беше - не само с това отсъждане.

"Левски" и ЦСКА-София вече имат по 48 точки, но "сините" са втори заради предимство в преките двубои (два пъти по 1:0). "Лудогорец" е само с пет повече и поне за момента изглежда, че предстои интересна развръзка.

Първото полувреме вървеше равностойно и предимно с единоборства по целия терен. "Сините" владееха топката повече, но не стигаха до чисти голови ситуации. Пред символичните гости се откриха прилични възможности, при които завършващият удар винаги беше на Али Соу. В два от случаите - от малък ъгъл. В третия той имаше добър шанс, но стреля в аут от границата на наказателното поле.

Малко преди края на първото полувреме Едвин Джеси и Иван Горанов се задърпаха и бутаха продължително край тъчлинията откъм сектор "А". След последното съприкосновение хората от скамейката на "сините" скочиха. Видеоповторенията не показаха категорично, че има удар в главата на Горанов. Съдията вдигна жълт картон на защитника и червен на Джеси, който е сред най-добрите в червено.

Моментално последва акция, при която Паулиньо центрира и в опита си да попречи на Станислав Костов, Стивън Перейра, играл на непривичния за него пост на ляв защитник, си отбеляза в собствената врата. Направи го така, сякаш е нападател - не стана ясно каква е целта му. До този момент "сините" нямаха удар във вратата.

А при центрирането си Паулиньо си помогна с ръка срещу Иван Турицов (ЦСКА-София), който падна на тревата.

След почивката "червените" опитаха да се противопоставят, макар и с 10 души, но стигнаха само до две възможности пред Николай Михайлов. Николай Бодуров стреля покрай рамката след ъглов удар, а в самия край резервата Жоржиньо проби и шутира мощно в близкия ъгъл, но стражът се намеси.

"Левски" напълно логично имаше още по-отчетливо предимство във владеенето на топката. Но стигна само до една голова възможност - тя е такава и за целия мач. В 47-ата минута Давиде Мариани изскочи сам срещу Витаутас Черниаускас и не успя да го преодолее, а отбитата топка отиде в Станислав Костов. Той стреля към празната врата, а Божидар Чорбаджийски изби на голлинията. След това тимът на Дерменджиев няколко пъти създаде напрежение пред Черниаускас, но само толкова.

Освен поражението, ЦСКА-София даде още жертви. Бодуров получи травма, която може да се окаже тежка. Още в средата на първите 45 минути бе контузен и принудително сменен Евандро.

Младият Турицов (19 г.), който игра смело и заслужава добри думи, доигра срещата с лека контузия, като в един момент искаше да напусне. Николай Михайлов от "Левски" също показа, че изпитва болки от първото полувреме, но остана на поста си. След срещата стана ясно, че е получил разтежение.

"Левски" записа успех с новото ръководство и треньор Георги Дерменджиев, но игрово е още далеч от най-добрите си дни.