Руската държавна телевизия пробва в неделя вечер психоатака, която би прозвучала екзотично дори в годините на Студената война. Близкият до Кремъл коментатор Дмитрий Кисельов показа карта на САЩ и посочи на нея целите на руските свръхзвукови ядрени ракети в случай на криза. Между тях са Пентагонът и президентската резиденция в Кемп Дейвид.

Предаването следва изявлението на президента Владимир Путин, че Русия е военно готова за ракетна криза като 13-дневната кубинската през октомври, когато САЩ разположиха балистични ракети в Италия и Турция, а бившият Съветски съюз - в Куба.

 

 

Кисельов каза, че ракетата "Циркон", която по думите на Путин е във финална фаза на разработка и се очаква да бъде базирана на руски подводници и кораби, може да достигне целите си в САЩ за по-малко от пет минути. Под "свръзвукова" се разбира ракета, която лети през атмосферета със скорост няколко пъти скоростта на звука. Предполага се, че "Циркон" ще развива до 11 000 км/ч и ще има обсег над 1 000 километра.

Русия обяви, че развива нови оръжия, за да отговори на решението на САЩ от 1 февруари т.г. да напуснат до шест месеца Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (от 500 до 5 500 км). САЩ отхвърлиха руските предупреждения като пропаганда и обявиха, че засега нямат намерение да разполагат такива ракети в Европа. Те обаче се готови да излязат от договора, подписан през 1987 г. заради новата руска ракета със земно базиране 9М729, която според тях нарушава неговите клаузи. Москва твърди, че това не е вярно.

Освен Пентагона и Кемп Дейвид Кисельов посочи като цели на руските ракети военнотренировъчния център "Форт Ричи" в Мериланд и военновъздушната база "Макклелън" в Калифорния. Според Ройтерс те са затворени съответно през 1998 г. и 2001 г. Друга цел според коментатора би била военноморската свързочна база на САЩ "Джим крийк" в щата Вашингтон. 

 
Засега не заплашваме никого, но ако такова разполагане (на ракети с малък и среден обсег в Европа б.р.) стане, нашият отговор ще бъде незабавен”, каза той.