Еврокомисията опроверга днес в 7 точки кампанията, предприета срещу нея от унгарското правителство по въпроса с миграцията.

„Истината е, че не искаме въведеждането на задължителни квоти за разселване на мигранти. То трябва да остане на доброволна основа“, заяви говорителката на ЕК Мина Андреева.

Комисията подкрепя защитата на границите и няма никакво намерение да предлага издаване на хуманитарни визи. Тя не работи с неправителствени организации за насърчаване на миграцията. А страните от ЕС сами решават дали искат да приемат законни мигранти.

Средствата, отпускани от Брюксел, не са свързани с насърчаване или възпрепятстване на миграцията, изтъкна Андреева.

„Съжаляваме, че трябва да направим това опровержение, но хората трябва да знаят истината. Тези данни ще бъдат разпространени и на унгарски език, разчитаме на медиите те да достигнат до хората в Унгария“, каза още Мина Андреева.

Миналата седмица ЕК определи като дезинформация кампанията на унгарските власти, която внушава, че председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер и финансистът Джордж Сорос работят за възобновяване на задължителните квоти за мигранти в ЕС. Будапеща твърди, че Брюксел възнамерява да ограничи възможностите на държавите за охрана на собствените им граници и да улесни притока на мигранти.

Другите твърдения на унгарските власти са, че ЕС осигурява допълнителни средства за организациите, подкрепящи мигрантите, както и за самите мигранти, достигнали Европа.