Предизборният дебат в центъра на Варна, организиран от бТВ, се превърна в телевизионно състезание в стил „Кой е по-по-най“ помогнал на пострадалите от наводненията. Водачите на листи на основните политически сили бяха провокирани от вчерашния десант на кандидат-депутати от ГЕРБ, които пристигнаха да помагат на хора от пострадалите региони.

Чистихме, защото това е основната ни визия – трябва да помогнем на хората. Имаме достатъчно време за кампанията“, каза Лиляна Павлова от ГЕРБ.

Всички останали използваха думата „популизъм“ за тази акция. Пръв не се стърпя Николай Бареков

“Това, което ГЕРБ направиха, беше гавра с доброволчеството в България. Отидоха с лъскавите си ботуши и със същата прическа, с която е г-жа Павлова и в телевизията. Позволиха си да направят пиар със субсидията“, развика се новият политик.

Йордан Цонев от ДПС се включи в наддаването и призова за възстановяване на министерството на Емел Етем.

ДПС имаше 140 доброволци в Аспарухово. Но истинската роля на държавата е в превенцията. Не закрихме ли твърде рано Министерството на бедствията“, попита Цонев.

Кандидатът на Патриотичния фронт Валентин Касабов откри вината на друго място.

„Докато се толерират незаконните постройки на циганите, така ще бъде. Сега ще им построят цигански блок в Аспарухово и хората пищят“.

Спорът продължи на висок глас по темата кой колко пари е дарил, кое правителство как е реагирало и т.н.

„Трябва да признаете, че военнослужещите бяха първите, която се отзоваха на бедствието. Навсякъде беше армията, включително и сега“, защити се бившият военен министър и водач на листата на БСП Ангел Найденов.

През цялото време публиката освиркваше кандидатите. Водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин заключи, че:

„Централната и местната власт не са си свършили работата“.

Говорителят на Реформаторския блок не се включи в шумната разправия. Накрая той заключи:

Сред крясъците и опитите да бъдем популисти, губим най-важното. Десета година в България има наводнения и жертви. Администрация, която прави всичко друго, но не се грижи за проблемите на хората. Същото е в здравеопазването и образованието. След като стане това, няма правосъдие и няма виновни. Има един проблем – няма закон и няма правила, които да са еднакви за всички. Еднакви за българи, турци, за християни и мюсюлмани“.