"Не само, че България не е троянския кон на Русия в НАТО, а точно обратно – България е сред най-дисциплинираните и точни членове на НАТО. Това е и оценката, която са ни поставили."

Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на съвместното си изявление с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на официално посещение у нас с делегация от Алианса. Преди това Борисов и Столтенберг проведоха разговор на четири очи, а след това и с делегации, като от българска страна участваха вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева. 

Посещението на първия човек в НАТО идва ден след среща на президенти от Алианса в Словакия, на която бе и Румен Радев. От негово изявление се разбра, че е настоял да се махнат от съвместна декларация текстове, засягащи енергийни интереси на България. Според неофициалната информация става дума за проекта "Турски поток". Посещението на Столтенберг се случва и дни преди визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в София. По този повод обаче Бойко Борисов изрично подчерта днес: 

"И понеже знам как се представят в публиката такива срещи – срещата днес е по моя покана отпреди много месеци, преди да се знае за посещението на премиера Медведев. 

По енергийни проекти не сме разговаряли, такива проекти не са поставяни. Искаме и търсим диалог с Русия, но трябва да сме максимално силни, за да може да сме равностойни и с превес в разговорите."

Борисов уточни за госта си Столтенберг, че тези обяснения са важни "за българска консумация на хейтъри и подобни"

Премиерът заяви още, че в разговорите с генералния секретар на НАТО тема е било Черно море - въоръжението и разположението на сили в него. По думите на Борисов има военни учения "все по-често" и "все по-мащабно", но България е от страните, които имат развит туризъм на територията на Черно море и 10-12 % от БВП са от туризъм. "И когато почнат военни кораби и катери да са по пристанищата, това има ефект върху туризма".

По думите на Борисов позицията на НАТО и България е да "използваме дипломацията да не навлизаме в надпревара във въоръжението". 

В разговорите е станало дума и за Косово и Сърбия, за Северна Македония, и "други конфликтни точки, където можем да помагаме". Премиерът подробно изброи данни за участието на български военослужещи и разходи за натовски мисии в Афганистан, Ирак, Косово, избои и военните учения на различните видове войски, направени на територията на страната в последните години. И се похвали, че за България от НАТО има само една критика и тя е, че отчитаме разходи за отбрана по-ниски, отколкото са в действителност. 

Премиерът не пропусна и да се похвали със следното:

"Взехме решение за модернизиране на армията  - за нов многоцелеви самолет, за кораби и бронирани машини – това изважда България на ново ниво. Няма да правим само "еър полисинг" да си хвъркаме, а ще можем да участваме на друго ниво с новите самолети"

Става дума за решението на България да преговаря със САЩ за купуване на изтребители F-16 за Военновъздушните сили. 

Другите два проекта за модернизацията на армията обаче са в застой, въпреки че премиерът ги спомена. 

Преди Борисов да вземе думата, Столтенберг обяви: 

"България е високо ценен съюзник на Алианса."

Той благодари за посрещането на делегацията на НАТО в София и изрази радост, че е в България в навечерието на националния празник 3 март. 

"България играе стратегическа роля в района на Черно море, играе стратегическа роля в Косово, в мисията в Афганистан и т.н.“, зави Столтенберг. И припомни, че тази година се отбелязва 15-годишнината от присъединяването на България в НАТО.

 „България спомогна за засилването на отбраната в Алианса. Високо оценяваме начина, по който подкрепяте процеса, който даде възможност на Северна Македония да подпише протокол за присъединяване. Фактът, че вие подписахте договор за добросъседство със Скопие през 2017 г. спомогна за увеличаване на доверието и начерта пътя за подписване на Преспанския договор“.