"Заплаха за енергийните проекти винаги има и най-голямата заплаха се нарича зависимостта от Русия, защото ние сме монополно зависими от Русия по отношение на енергетиката."

Това коментира по бТВ президентът на Атлантическия клуб и бивш министър на външните работи Соломон Паси.по повод изказване на президента Румен Радев от Словакия. Президентът заяви, че очаква кабинетът да материализира визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България и видя заплаха за енергийните проекти от среща на страните от Източна Европа, които са членки на НАТО.

 
Според Паси това били думи, а не дела. На дела всичко било ОК, думите били въпрос на гледна точка. И даде пример, че служебният кабинет, назначен от Радев, можел да спре санкците срещу Русия, но не го направил.

Според Паси визитата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в България е съвсем рутинна, протоколна.

„Визитата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг е съвсем рутинна – протоколна визита. Ние сме страна членка и това посещение влиза в задълженията на генералния секретар”, каза той.

 
Основна тема в разговорите между Столтенберг и премиера Бойко Борисов ще бъде сигурността в Черно море и изключителния дисбаланс във въоръженията, смята Паси.

„Русия притежава може би 80% – 90% от въоръженията в Черно море и това притеснява  НАТО, коментира Паси.

Разбира се, че ще стане въпрос и за 2-та процента от бюджета, които трябва да отделяме за отбрана, както и за приемането в Алианса на Македония, добави той.

Бившият министър на външните работи коментира и срещата във Виетнам между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. по думите му ЕС е големият отсъстващ от темата „Северна Корея”.