Държавните медии в Северна Корея отбелязват с умерен тон срещата на върха в Ханой между лидера на страната Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп, като акцентират върху конструктивните разговори между двамата, подавайки знак, че Пхенян няма да се откаже от преговорите, предаде Ройтерс.

Яростната риторика, характерна за предишните неудачни пазарлъци относно севернокорейската ядрена програма, вече напълно липсва, не се говори и за санкциите. Не се споменава и за липсата на споразумение между двамата лидери относно ядрената програма на Пхенян, за санкциите и за това, че двамата си тръгнаха от виетнамската столица с празни ръце.

Печатният орган на Корейската трудова партия в. "Нодон Синмун" съобщава с огромно заглавие на първа страница за срещата на двамата президенти с техни снимки, на които те са усмихнати и разговарят приятелски.

"Те имаха конструктивна и откровена размяна на мнения по практически въпроси, възникващи при отварянето на нова ера на подобряване на отношенията между КНДР и САЩ на базата на прогреса", пише вестникът. 

Официалната агенция КЦТА също възприема помирителен тон, като отбелязва, че Ким е "благодарил на Тръмп за неговите позитивни усилия за успешната среща и за разговорите", а после му казал "довиждане, обещавайки следваща среща". 

Медиите в Япония акцентират върху провала на разговорите в Ханой и изразяват скептицизъм относно бъдещето на ядрената дипломация с оглед на това, че двете страни не са успели да преодолеят разделящата ги пропаст въпреки личното участие на техните лидери в преговорите. Много японски наблюдатели още преди срещата изразяваха безпокойство, че Тръмп ще се съгласи на сделка, която да остави бившата регионална колониална метрополия (която продължава да има сложни отношения с бившите си колонии) изложена на ядрената заплаха от Пхенян.

"Обратно на изходна позиция относно пълната денуклеаризация", изнася в заглавие проправителственият консервативен вестник "Йомиури". 

По-балансирана е позицията на китайските медии. Официалният англоезичен "Чайна дейли" посочва, че макар големите очаквания за срещата да не са се оправдали, контактите между двете страни вероятно ще продължат.

"Изглежда, че стремежът към споразумение все още е налице и просто е необходимо време пъзелът да бъде сглобен", пише вестникът. 

В Южна Корея, обяснимо, интересът към срещата на върха Тръмп-Ким бе огромен. 403-ма южнокорейски журналисти бяха акредитирани в пресцентъра в Ханой, за да задоволят този интерес предвид на факта, че южнокорейският президент Мун Дже-ин е вложил огромен личен политически капитал в сближението със Севера.

Анализите в сеулските медии са разделени по идеологически линии. Либералните издания там изразяват съжаление за пропуснатата голяма възможност да бъде затвърден мирът на полуострова и в целия регион. Консервативните пък изразяват облекчение, че Тръмп не е направил сериозни отстъпки на Ким.

"Ким Чен-ун няма намерение да се отказва от ядрените си оръжия и денуклеаризацията е фалшива новина", пише в редакционна статия "Чосун Илбо".

БТА