Президентът "Славия" Венцеслав Стефанов е централна фигура във футболния ни живот тези дни. След мача на "белите" срещу "Левски" (0:3) в неделя босът изрече тежки думи по адрес на съдията Станислав Тодоров. Той заяви, че ще направи всичко възможно шуменецът повече да не реферира.

"Славистите" претендират за неотсъдена дузпа през първото полувреме и за странно отсъждане, при което бе вдигната засада в ущърб на отбора му след изпълнен тъч. "Белия вожд" също така заяви, че оттук нататък съперниците на "Левски" ще бъдат ощетявани - заради "директива".

Стефанов, който е и член на Изпълкома на БФС, гостува тази сутрин в БНТ 1 и говори за най-актуалните теми в българския футбол от началото на годината.

За балканската кандидатура за Мондиал 2030 

"Реална кандидатура. Ще бъдат построени 2-3 модерни стадиона. Напълно възможно е (да се спечили домакинството, бел. ред.). Ако правителството се ангажира... два хубави стадиона няма да излязат повече от 150-200 милиона евро. Говорим за много качествени и хубави стадиони. Това не вярвам да е непосилно за възможностите на нашата държава.

Тези стадиони са многофункционални. Там освен всичко друго, целодневно кипи живот, има много зали, хотели, провеждат се концерти, всичко е въпрос на мениджмънт. 

Вие сте много млади... по време на Американското лято беше голям глад, моето момче (на въпрос на водещия защо в средата на 90-те не е използвана еуфорията от четвъртото място в "САЩ '94", за да се построят стадиони, бел. ред.). Невъзможно беше да се строи, въпросът беше да се оцелява. Сега е моментът, дай Боже. Имаме премиер, който обича спорта. Преди него никой не си е мръднал пръста и затова футболът е на това ниво - дължи се най-вече на управляващите преди него."

За мача "Славия" - "Левски" 

"Аз имам вина, че не ми издържаха нервите, слязох и казах на този човечец (Станислав Тодоров, бел. ред.) някои неща, които съм готов да ги потвърдя отново. Не може по този начин да се гавриш и подиграваш с труда. Ние си влагаме парите, даваме, не дължим една стотинка, инвестираме в стадиона, трябваше да направим осветление, за да се играе мача с "Левски" там, смениха ни мача, сложиха този човечец да свири... Той се гавреше през цялото време с футболистите. Много, много грозно.

Сега чрез една левскарска агенция, не искам да й споменавам името, не е редно, опитват да изкарат, че съм опитвал да му заплашвам живота. Аз не съм толкова глупав. Ако е така, сега трябва да се притеснявам да не се спъне утре някъде и ще изляза аз виновен. 

Казах и сега го казвам и на вас, ще го кажа навсякъде: ще направя всичко възможно този човек повече да не свири и да престане да се гаври с хората. Той просто върши много лоши неща."

За "директивата" в полза на "Левски"

"Директивата идва от хората, които управляват “Левски”. Не може да дойде от друга слънчева система.

Аз винаги съм казвал това, което мисля и ще продължавам да го казвам. Твърде стар съм, за да се обърна или наведа. Гледайте оттук нататък, гледайте мача в неделя ("Левски" - "Лудогорец", бел. ред.). Тези колеги, които казват: “а, бе, той Венци Стефанов само писка”… ще минат през тази мелница, през която минах аз онзи ден, ако не се вземат спешни мерки. Това е меко казано претъпление срещу футбола.

Съдийската комисия ще вземе мерки. Първо дисциплинарната ще вземе "да ме оправи”. После съдийската ще накаже за известно време този човек, за да забравя. Но аз няма да забравя. Надявам се, че колегите ми ще видят за какво става въпрос и няма да допускат повече такива хора."

За "Славия"

"Сезонът върви трудно. Но аз съм доволен от играта, мотивацията, мъжеството… Имаме доста млади момчета. Видяхте, че и онзи ден Загорчич пусна две 17-годишни момчета. Това е пътят и аз призоваван и другите колеги да дават път на български футболисти, защото ние сме българи. Имаме много талантливи момчета. И за да има пак Амариканско лято, аз няма да съм жив, но вие може би, трябва да има силни български футболисти. Категорично съм на мнение, че трябва да ги продаваме в чужбина млади, за да вдигат нивото си."