"Г-н Медведев, ядохте ли от руколата?" "Новичок за българския енергиен сектор" и "Тук не е Москва".

С такива лозунги посрещнаха днес от "Демократична България" (ДБ) руския премиер Дмитрий Медведев, който от понеделник е на двудневна визита у нас. Протестът е пред хотел София Хотел Балкан (бившият "Шератон"), където в момента се провежда "Българо-руски бизнес форум в областта на туризма" с участието на Медведев и на българския министър-председател Бойко Борисов.

""Демократична България" посреща Медведев да му покаже, че в България не искаме корупционните руски енергийни проекти", обявиха организаторите.

Сред интересните "атрибути" на митинга са и пликовете с рукола - с каквато според българските власти е бил отровен оръжейният бизнесмен Емилиян Гебрев. Както е известно, разследващата платформа Белингкат откри връзка между отровителите на Сергей Скрипал с новичок и Гебрев.

Една от версиите, лансирани в публичното пространство, в т.ч. от бившия вицепремиер - съпредседателят на Обединени патриоти Валери Симеонов е, че Москва се опитва да измести Гебрев от завоюваните от него пазари за доставка на оръжейна техника.

Снимка БТА

Сред участниците в протеста са и съпредседателят на ДБ Христо Иванов, номинираният от партията му "Да, България" за водач на евролистата Стефан Тафров, Антоанета Цонева и др.