Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че управляващата националистическа партия ФИДЕС може да излезе от десноцентристката Европейска народна партия, на фона на оспорваната медийна кампания на правителството му срещу Европейската комисия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Кампанията предизвика укори от страна на Европейската комисия и призиви ФИДЕС да бъде отстранена от ЕНП, която на 20 март ще обсъжда този проблем.

"Дебатът може да приключи с това, че ФИДЕС ще намери мястото си не във, а извън ЕНП", заяви Орбан в интервю за унгарското обществено радио.

"Ако искаме да започнем нещо ново (...) очевидно първото място за водене на преговори ще бъде Полша", добави унгарският премиер.

Той припомни, че управляващата в Полша консервативна партия "Право и справедливост" не е член на ЕНП. 

Някои наблюдатели смятат, че Орбан има аспирации да стане лидер на европейската сцена и не изключват унгарска инициатива за нова европейска група - такава, която може да достигне до широка комбинация от консервативни поляци, германци, италианци и скандинавски евроскептици, написа наскоро "Политико". Но майските избори вероятно са прекалено рано, за да се организира нещо стабилно, а други партии вече провеждат кампании с настоящите си съюзи, така че това остава малко вероятен сценарий, посочва изданието.

В отговор на изявлението на Орбан лидерът на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер коментира, че той трябва да реши към коя политическа група иска да принадлежи партията му ФИДЕС, предаде Ройтерс.

Манфред Вебер поиска Орбан да изпълни няколко условия, за да не бъде изключена ФИДЕС от ЕНП, за което настояват дузина партии членки на това политическо семейство. 

"През последните години и месеци Виктор Орбан винаги е заявявал ясен ангажимент за оставане в ЕНП", каза Вебер. - "Всеки, който стъпва на общите идеи, може да остане, други могат да напуснат или трябва да бъдат изгонени, ако това повече не се приема".