Ако евроизборите се провеждаха в края на февруари 2019 г., ГЕРБ печелят подкрепата на 22,2% от имащите право на глас българи, а БСП - на 19,4 на сто. На третото място е ДПС с 6,9% подкрепа, следвани от "Обединени патриоти" с 6,4%, но при условие, че коалицията се яви заедно на вота. 

Данните на на "Екзакта Рисърч Груп" от национално представително проучване, проведено в периода 19 – 28 февруари 2019 г., съобщават от агенцията. Извадката е от 1000 интервюирани 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка, в 125 гнезда, в 91 населени места. Изследването е финансирано от агенцията, съобщават оттам.

Парламентарната партия "Воля" на Веселин Марешки получава едва 1 процент подкрепа, става ясно още от изследването.

Десните партии и формациите от демократичната общност имат по-малък шанс за успех на европейските избори, ако се явят поотделно. Именно неяснотата за начина, по който ще се явят формациите от този спектър - към момента извънпарламентарен, прави трудна преценката дали биха получили евродепутати на предстоящите през май избори. 

Според данните от изследването "Демократична България" получава 2,5% от доверието на имащите право на глас българи, СДС – 1,3%, несъществуващия практически РБ - 1%.

С по 1 на сто подкрепа към момента са и партиите АБВ и "Възраждане".

Повече от четвърт от избирателите искат да гласуват с преференция

28% от българите, интервюирани от „Екзакта” в края на февруари, заявяват, че възнамеряват да гласуват преференциално на предстоящите евроизбори. Това прави повече от всеки четвърти гласоподавател. 

15% не смятат да се възползват от правото си на преференциален вот. Преференциално искат да гласуват половината от избирателите на "Обединени патриоти", както и по една трета от избирателите на ГЕРБ и на БСП. Сред твърдо решилите да гласуват на предстоящия евровот, желаещите да отбележат преференция са два пъти повече от нежелаещите, сочи изследването.

"Това показва, че преференциалният вот се е утвърдил в изборната практика у нас и мотивира немалко избиратели за участие", коментират от социологическата агенция.