След като само в рамките на десетина дни двама души пострадаха от ограничителите по трамвайното трасе на "Графа", във вторник столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че ще разпореди мерки. Случаите с хора, спънали се в стърчащите ограничители, оприличавани на "перки", обаче са в пъти повече. Или поне такава неофициална "статистика" водят в "Пирогов".

Стърчащите "перки" трябва да разделят линията на градския транспорт от тротоара, но цветът им е като този на пътната настилка, като още с поставянето им в социалните мрежи се появиха брожения, придружени от комични колажи - на пребити в мъглата граждани, например. Столична община, КАТ и проектантът Иво Пантелеев си прехвърляха отговорността за решението да бъдат поставени точно тези ограничители.

КАТ е изискала височина на ограничителите от поне 40 до 60 сантиметра, проектантът пък е възприел препоръката, добавяйки от себе си сивия, сливащ се с настилката цвят на блоковете, а общината е одобрила двете идеи.

В началото на месеца "перките" пратиха 48-годишната бивша ватманка Биляна Накова в "Пирогов". Накова решила да се разходи по ремонтираната улица "Граф Игнатиев", когато се спънала в новите ограничители.

"Прелетях и паднах, първо на двете си колена, усетих адска болка и след това - на главата. Нямах време да се притесня. Бях в някакъв шок", разказа тогава тя пред Нова тв.

На помощ ѝ се притекли минувачи, както и продавачи от магазините. Извикали линейка, която я закарала в спешната болница. Оказало се, че е с разбит нос и пукната ръка. Пострадалата заяви още, че би искала да съди общината, но няма средства, за да го направи.

При подобен инцидент пострада преди няколко дни и друг гражданин - възрастен мъж. Спъвайки се в "перките", той е ударил главата си.

Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви в отговор на журналистически въпрос, че ще се търси друг вариант за ограничителите, като те вероятно ще бъдат сменени. Щяла да възложи тази задача на главния архитект Здравко Здравков. 

На практика това ще е поредната смяна на бетоновите блокове. Първоначално бе предвидено те да са правоъгълни като форма, но оказа се - гражданите ги използвали, за да сядат върху тях. После дойдоха по-високите от сегашните "перки", измислени с близка до триъгълната форма - именно да се избегне сядането върху тях. Накрая бяха поставени блокове в сегашния им по-нисък вариант.

По-рано през деня от гражданската инициатива "Спаси София" също призоваха "незабавно" премахване на сегашните ограничители.

"Стана ясно, че перките на акули са проектантско решение на арх. Пантелеев, съгласувано с КАТ и Общината. След поредния инцидент, той даже отказа да коментира собственото си решение пред медиите, въпреки че щеше да му отива да повтори крилата си фраза по отношение на целия ремонт: "Защото така е много хубаво и много ми харесва. Аз съм проектант - имам това право", припомнят от "Спаси София" обясненията на Пантелеев относно естетическия вид на плочките пред църквата "Св. Седмочисленици", предизвикали друга вълна от обществено недоволство.

Миналата неделя, на Сирни заговезни, Фандъкова се обърна с искане за прошка към обществеността чрез профила си във фейсбук.

"Обръщам се с молба за прошка към всички, които неволно съм засегнала с думи или действия. В забързания ритъм на дните не винаги съм успявала да предвидя всички последици и да видя всяко нещо, което е трябвало да бъде направено. Бог ми е свидетел, че зад всеки проект, който реализираме стоят обичта към града ни и желанието София да се променя и да става все по-добра за живеене", написа тя.