БРЮКСЕЛ - Когато Жан-Клод Юнкер още водеше тайните преговори с правителствата и в ЕС, и с партиите в Европейския парламент за съставянето на новата Европейска комисия, всички отбелязаха, че той трябва да постигне няколко равновесия – географско, политическо и между половете. Да видим как го направи.

Географски баланс

В комисията на Юнкер Източна Европа, малките, средните и новоприетите страни имат по-голяма тежест, отколкото в предишните две комисиии, оглавявани от Жозе Барозу.

Самият председател е бивш премиер на предпоследната по големина страна на ЕС – Люксембург. Шестима от седемте му заместници са от малки и средноголеми страни (Франс Тимерманс - Холандия, Кристалина Георгиева - България, Аленка Братушек - Словения, Валдис Домбровкис - Латвия, Ирки Катайнен - Финландия, Андрус Ансип - Естония).

Четирима от тях са от държави нетни получателки от европейския бюджет (България, Латвия, Словения, Естония), четирима са от новоприети страни (същите).

В най-високия етаж на комисията са представени само две от държавите основателки на ЕС (Италия и Холандия) и нито една от трите му най-големи икономики. Англо-саксонското представителство (разбирано като принадлежност към германската езикова група и протестантизма) е сведено до една държава (Холандия).

Позициите на Източна Европа стават още по-силни, ако припомним, че основна част от досегашното полско държавно ръководство се пренася на върха на ЕС. Министър-председателят Доналд Туск ще смени белгиеца Херман Ван Ромпьой като председател на Европейския съвет, заместничката на Туск - Елжбиета Биенковска, става комисар по индустрията и предприятията – портфейл, който в последните две комисии държаха Германия (Гюнтер Ферхойген) и Италия (Антонио Таяни).

Румъния, чийто комисар Дачиан Чолош отговаряше при Барозу за земеделието (ресора с най-голям бюджет), сега получава досието с втория по големина бюджет – регионалното развитие, което Юнкер даде на евродепутатката Корина Крецу.

Източна Европа има заместник-председатели, които координират работата на комисарите в най-важните за Европа ресори – икономика, финанси, заетост и социални, въпроси, енергетика, дигитален пазар. Домбровскис, Ансип и Братушек (всички бивши министър-председатели на страните си) ще бъдат формално началници на комисаря по икономиката Пиер Московиси (Франция), по капиталовите пазари Джонатан Хил (Великобритания), по дигиталната икономика Гюнтер Йотингер (Германия), по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете (Испания), по социалните въпроси и заетостта Мариане Тисен (Белгия).

Пет от вицепрезидентските постове са повече политическа декларация за важността, която Юнкер отдава на съответните групи портфейли. Само в един от тях обаче – бюджета и кадрите, който получи България - има реална изпълнителна власт, т.е. генерални дирекции и законодателни досиета.

Другите зам.-предсеседатели имат координиращи функции. Те, с изключение на Могерини, нямат на разположение „техни“ служби и генерални дирекции. Няма да разработват проекти за директиви и регламенти. Ще могат да подемат инициативи, или да спират законодателство, но въздействието им ще бъде опосредствано.

Европейската служба за външно действие наброява близо 4000 души, но работата й, поне досега е изцяло в ръцете на външните министри на държавите членки. Парите й зависят и от бюджетния комисар.

Важните и чувствителни досиета останаха у старите държави членки. Икономически и финансови въпроси – у Франция, заетост и социални въпроси – у Белгия, финансова стабилност, финансови услуги и капиталови пазари – у Великобритания, климатично действие и енергетика – у Испания, земеделие и селски райони – Ирландия, търговия – Швеция, външни работи – Италия, далекосъобщения и информационни технологии – Германия. В Брюксел комисарите са лицата на европейската политика. Реалната всекидневна работа по управлението обаче се върши в службите им, т.е. в генералните дирекции на комисията.

Скандинавските комисари продължават традицията да получават влиятелни портфейли. Финландия с Катайнен запази позицията си в икономическите и финансовите въпроси, която имаше при Оли Рен. Швеция, която номинира за втори мандат Сесилия Малмстрьом, смени вътрешните работи с търговията. Дания получи за финансовия си министър Маргрете Вестагер един от постовете с най-много санкционираща власт – конкуренцията – докато предишната й комисарка Кони Хедегор отговаряше за стратегическото досие на климатичното действие.

Политически баланс

Християндемократът Юнкер спази уговорката си със социалистите, които подкрепиха избирането му в Европейския парламент. Той им даде силен икономически портфейл (на Московиси). Този портфейл се прибавя към поста на първи дипломат на ЕС, на който държавните и правителствените ръководители назначиха италианската външна министърка Федерика Могерини, също социалдемократка.

Социалистите искат правилата за бюджетните дефицити и дълговете, които християндемократите на германската канцлерка Ангела Меркел наложиха в еврозоната, да станат по-гъвкави. По-точно държавните инвестиции в създаване на нови работни места да се изключат при изчисляването на дефицитите. Франция и Италия се надяват така влязат в рамките на бюджетен дефицит от 3 на сто от брутния вътрешен продукт. Германия е резервирана към такова разводняване на правилата за финансова стабилност и затова Московиси има двама десни началници – Ирки Катайнен (Финландия) заместник-председател на комисията по икономическите и финансовите въпроси и Домбровскис, който е заместник-председател по социалния диалог. И двамата ще следят какво става в ресора на Московиси и главната им задача ще е Европа да се върне към растеж и да създава нови работни места.

Специален коментар заслужава портфейлът на Великобритания – финансови услуги и капиталови пазари. Това е реверанс както към британските консерватори, които станаха трета политическа сила в Европейския парламент, така и към техния министър-председател Дейвид Камерън, който заплашва с референдум за излизане от ЕС. Неговият комисар Джонатан Хил сега има за задача да покаже на скептичната публика в страната си, че от ЕС има полза и че той може да бъде реформиран в съответствие с британските интереси. Лондон получи ресора, към който е най-чувствителен - надзора над банките и финансовите пазари - макар тук Хил да трябва да дели властта с Катайнен и Московиси.

Британският портфейл показва и как Юнкер третира диференцирано двете държави-членки, чиито ръководители единствени се противопоставиха на назачението му на срещата на върха на 27 юни – Обединеното кралство и Унгария. За едно и също поведение Лондон получи това, което иска, а Будапеща беше унижена с културата, образованието и младежта. Тях Юнкер предложи на унгарския външен министър Тибор Наврачич, един от най-приближените хора на премиера Виктор Орбан.

Като цяло съставът на комисията отразява съотношението на силите на последните европейски избори. От общо 28 членове 14 са от Европейската народна партия, осем – от социалистите и демократите, петима са либерали и един – консерватор.

Равенство на половете

Жените са колкото в предишния Колегиум на комисарите – девет. За Юнкер това е далече от желаното, „но поне не е крачка назад“. Липсата на промяна в количественото съотношение той компенсира с по-високите позиции, които даде на жени. Те са три (42 на сто) от заместик-председаелите на комисията – Георгиева, Могерини, Братушек. Възложени са им важни отговорности – бюджет, външна политика, енергиен съюз.

Същото може да се каже за останалите дами в комисията. В техни ръце са индустрията, социалните въпроси, регионалната политика, конкуренцията, търговията, правосъдието.

Прекроени ресори

Юнкер промени геометрията на портфейлите в комисията. Тя отразява както промени вътре в ЕС, така и в заобикалящата го международна среда. Може би най-важната промяна е създаване на специалното досие „Енергиен съюз“. То означава, че ЕС ще изгражда единен пазар на енергия и ще отстоява единно интересите на своите държави-членки пред външните доставчици, най-вече Русия.

Важността на тази политика е подчертана от обстоятелсвото, че Юнкер има специална заместничка, която ще отговаря за енергийния съюз – Братушек – отделно от комисаря по енергетиката Канете, в чиито портфейл влиза отделното досега досие на климатичното действие. Заслужава да се отбележи обстоятелството, че страната на Братушек, Словения, е една от шестте европейски държави участващи в проекта „Южен поток“.

Досегашното досие „Вътрешни работи“ вече има нов акцент – „Миграция и вътрешни работи“. То отива при комисаря на една от най-потърпевшите от нелегалната имиграция страни – Димитрис Аврамопулос, министър на отбраната на Гърция. Досега беше в ръцета на шведката Малмстрьом, а преди нея – при французина Жак Баро и при италианеца Франко Фратини.

От отделен ресор данъците и митниците влизат в икономическия портфейл на Московиси, защитата на потребителите се присъединява към отговорностите на правосъдната комисарка Вера Юрова, досегашна минисърка на регионалната политика на Чехия. Защитата на околната среда става част от отговорностите на комисаря по морските въпроси и рибарството, малтиеца Кармену Вела.

Както Юнкер обеща, през идните пет години ЕС няма да приема нови членки. Затова портфейлът на австриеца Йоханес Хаан, досега комисар по регионалното развитие, вече се нарича „Европейска политика за съседство и преговори за разширяване“. В него са голяма част от трънливите отношения с „горящите съседи“ на ЕС – Украйна, източното и южното Средиземоморие, както и преговорите с Турция, страните от Западните Балкани и Исландия.