Атентаторът Брентън Тарант, който уби 49 поклонници в две джамии в Нова Зеландия, е написал върху едно от оръжията си "Shipka pass 1877-78" ("проход Шипка") и "Битка при Булаир" на български език, наред с множество други националистически слогани. Споменава се Фружин, син на последния български цар Иван Шишман, както и Константин II Асен - син на Иван Срацимир.

На латиница е записано името "Konstantin II Asen" - името на сина на Иван Срацимир. Снимка: Туитър

 

 

Сред надписите е отчетена победата в сражение на нашата армия над османците от 8 февруари 1913 г. край турското село Булаир, което е част от Балканската война. По този повод е публикуван и военният марш "Булаир".

Малко преди да извърши нападението атентаторът публикува видео, на което се чува пропагандната песен "Бог е сърбин, и Той ще ни запази" или още "Силна Сърбия". Тя е хит на сръбските националисти от времето на войните в бивша Югославия и се изпълнява от трима военни от сръбските паравоенни формирования в Босна. 

На останалите снимки на оръжията бяха отбелязани символи на черногорския войвода Марко Милянов Попович, който води сражения срещу Османската империя, предаде "Балкан Инсайд", както и на други балкански четници от районите на Босна и Черна гора.

Около врата си Тарант е носил и нацисткия символ "Черно слънце". Върху пълнителите има надписи за сръбския княз Стефан Лазар, който загива при битката с османците на Косово поле през 1389 г. Има и надпис за битката при Виена от 1683 година, когато градът е под османска обсада. Тогава се слага край и на османските завоевания в Европа.