За втори път Петър Стойчев спечели  световната титла в 1000-метровото плуване в ледени води. 

Българинът финишира с време 12 минути и 10 секунди, подобрявайки собствения си световен рекорд в руския полярен гард Мурманск.

Днес Стойчев преплува разстоянието за 12:10 мин, 5 секунди по-малко от рекордното си време в предишното издание на шампионата.

Така той защити първото си място в дисциплината, спечелено през 2017 година в Германия.

Басейнът, който беше изрязан върху заледеното Семеновско езеро с размери 25 метра, посрещна 403 плувци от 32 държави, а в дисциплината на Стойчев бяха 41 състезатели. Българинът стартира в последната серия и още от началото поведе конкурентите си.

С всяка изминала дължина Петър Стойчев увеличаваше аванса си и накрая финишира с преднина от 34 секунди пред втория Фергил Хестерман (Холандия) и на 0,53 минути от третия Владислав Сапожников ( Русия).

„Чувството е невероятно. Имаше напрежение преди старта, защото искаха да мина още един лекарски преглед, но нямаше проблем. Показателите ми бяха кръвно налягане 120/85, пулс 72 удара в минута и температура на тялото 36,8 градуса, каза Стойчев след излизането си от водата. - Вероятно някой искаше да ме разконцетрира или изнерви, но аз не съм от вчера в плуването и винаги съм подготвен за различни манипулации. Беше ми много студено, тактиката на екипа ми сработи идеално.

Първите 200 метра да аклиматизирам, после да изравня евентуално лидера и след това да натисна. Холандецът, плуваше плътно до мен в началните минути, но на 400-ия метър дадох повече сила и дръпнах с аванс. За съжаление не можех да виждам с колко водя, защото таблото ми беше на неудобно място, но имах видимост с моя щаб и ми показваха с пръсти какво се случва. Световен шампион съм и до 2021 година няма кой да ме измести. Победата е за цяла България. Честна дума, аз такава подкрепа не съм получавал никога от хората.

Имах стотици съобщения и имейли за успех в Мурманск. Благодаря на всички. Горд съм, че съм българин. Последните 300 метра исках да натисна и да направя рекорда оше по-убедителен, но получих спазъм в мускулите на лявата ръка. Реших да не рискувам и да финиширам като победител, независимо от времето. Да развееш българския флаг на северния полярен кръг е особено чувство. Поздрави на България!"

По-късно тази вечер на официална церемония в центъра на Мурманск ще бъде и официалната церемония по награждаването на призьорите от всички дисциплини на Световното първенство. Българският химн ще звучи пред десетките зрители, заели места по трибуните и около парка на руския град.