Британската министър-председателка Тереза Мей ще поиска днес в писмо до Европейския съюз кратко отлагане на Брекзит. Това съобщиха телевизионните канали Би Би Си и "Скай", цитирани от Ройтерс.
Само девет дни преди планираната дата на Брекзит, 29 март, определена от Мей преди две години, когато официално беше задействан член 50 от Договора за Европейски съюз, се очаква британският премиер да изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което да поиска отсрочка.
Не е ясно обаче колко дълго ще бъде в крайна сметка това отлагане, предвид политическия хаос в Лондон, отбелязва Ройтерс. 
Според Би Би Си Мей няма да иска дълга отсрочка. Засега няма коментар на тази информация от говорителите на премиера от кабинета й на "Даунинг стрийт" 10.
Това отлагане, близо три години след като британците гласуваха на референдум страната им да напусне ЕС, прави Брекзит несигурен, отбелязва Ройтерс. Опциите, които остават сега, са излизане от съюза със споразумението на Мей, по-дълго отлагане, неорганизиран Брекзит или дори нов референдум.
Договореното от британската министър-председателка през ноември споразумение с ЕС за условията по развода на два пъти претърпя поражение в парламента. Мей се надява да го подложи на още едно гласуване, евентуално още следващата седмица.
Тя предупреди, че ако парламентът не ратифицира споразумението, тя ще поиска отлагането да продължи и след 30 юни - стъпка, която привържениците на Брекзит се опасяват, че би поставила Брекзит под въпрос.
Мей няма да иска дълго отлагане на излизането на страната от ЕС и има основания на парламента да бъде дадено още малко време, за да се обедини по въпроса по какъв път да се продължи по-нататък, заяви днес пожелал анонимност източник от "Даунинг стрийт".
В същото време той припомни, че "хората във Великобритания чакат вече близо три години". "Омръзна им от това, че парламентът не съумява да вземе решение, и премиерът споделя тяхното незадоволство", заяви цитираният източник.