"Битката за Пловдив" вече ясно показа, че този "формат" на предизборна дискусия не работи, а и е унизителен за всички - за гражданите най-вече. бТВ, чрез Хекимян, пробваха в ефир обяснението, че "това е нивото на българската политика". Явно те "отразяват" нещата такива, каквито са.

Това твърдение, освен че не е вярно, е и опасно - то раздухва недоверието в политиката изобщо, отвращава хората от нея. А не е вярно по следните причини:

- "форматът" е направен така, че да окуражава партиите да докарат викачи, мегафони и кресливи политици, за да стане "шоу" в ефир;

- няма ясни правила и регламент, поради което всички говорят едновременно, изнервят се, губят приличие;

- дори много концентриран, професионален и авторитетен водещ би се загубил в подобен формат - загубването се усилва при отсъствието на подобни качества;

- форматът дава предимство на популистки формации от Бареков тип - не случайно той беше изобретен от новия политик. бТВ са копирали едно към едно умотворението - само кофата с отходни аргументи липсва засега;

Най-проблематична не е организацията и правилата на "дебата", а предпоставеното заключение, което водещият натрапва по всяко време, независимо от темата и въпроса.

Това заключение е: "какво ще ми говорите тука, вижте тези хора колко са бедни и необразовани, парите им не стигат, какво ще направите веднага". Отговорите, които се очаква да дадат политиците, са: "давам веднага 1000 лева, обувам ботушите и отивам да рина тиня, отказвам се от държавна субсидия и я давам на детските домове..."

Резултатът е близък до разговор между идиоти - инфантилно и профанно отношение към политиката, неразбиране на нейната елементарна същност.

бТВ са прави в едно. Партиите у нас нямат сили да се противопоставят на едно такова отношение към политиката - дори често с удоволствие му се подават. Всички основни партии би трябвало да бойкотират подобни "формати" и да оставят само барековците да се вихрят по тях.

Но тази неспособност не сваля и отговорността на бТВ, НОВА и т.н. - като медии, които формират мнението на мнозинството от хората в страната. Да дадеш най-гледаното време за подобен род събитие е решение на телевизиите и те трябва да са наясно, че с такъв тип решения дават предимство на един вид политика пред друг. В случая, дават предимство на арогантния популизъм пред всичко по-смислено.

Така че "нивото" на политиката в страната не е просто факт, който медиите отразяват. Това ниво се влияе и от техните решения. Медии и партии са скачени съдове в съвременната политика, понякога те дори раждат хибриди като Атака, НФСБ и ББЦ. Така че когато медии се извиняват с "нивото" на партиите, те всъщност критикуват и собственото си "ниво".

Коментарът е публикуван във фейсбук профила на Даниел Смилов.