"Брекзит" може да бъде отменен, стана ясно от думите на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Той говори в края на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел. Заключителната пресконференция бе необичайно кратка. Вероятно причина бе заседанието на лидерите, продължило до ранните часове на днешния ден.

Снощи бе решено излизането на Великобритания от Съюза да бъде отложено за 12 април или 22 май.

Туск заяви, че лично той е много щастлив от това решение. И допълни:

"До 12 април всичко е възможно - сделка, дълга отсрочка, ако Великобритания реши да преосмисли стратегията си, или отмяна на действието на член 50, което е прерогатив на британското правителство."

Отмяна на това действие би означавала отмяна на излизането на Великобритания.

„Съдбата на „Брекзит“ е в ръцете на нашите британски приятели. Ние в ЕС сме готови за най-лошото, но се надяваме на най-доброто. Както знаете, надеждата умира последна“, каза още Туск.

За 5G мрежите и Китай

Друг обсъждан въпрос днес е бил как да бъде подготвен ЕС за нарастващата икономическа глобална конкуренция. Това означава трансформиране на европейския единен пазар и индустриалната база, което е ключво за създаването на работни места.

ЕС трябва да води честна и открита търговска политика, смятат лидерите. По тази причина Европейският съвет призовава за подновяване на дискусията за инструмента за обществени поръчки.

„Искаме да засилим европейския капацитет, за да се справим със заплахите за технологиите и киберсигурността. Очакваме препоръките на Еврокомисията за безопасността на 5G мрежите“, каза Туск.

Така той стигна и до главната тема на втория дн от Европейския съвет – предстоящата среща на върха „ЕС-Китай“. Целта на Брюксел е постигане на балансирани отношения с Пекин. Те трябва да гарантират честна конкуренция и равен достъп до пазара.

„В този контекст се надяваме да убедим Китай да включи индустриалните субсидии като ключов елемент от реформата на Световната търговска организация (СТО)“, допълни Туск.

Председателаят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер също посочи за дисбаланс в европейско-китайските отношения. И заяви, че китайските пазари не са достатъчно отворени за европейските продукти.

Клуб Z припомня

В действителност обаче 5G системите са главният проблем между Китай и ЕС. Китай е единствената страна, чиито фирми имат готови разработени технологии от пето поколение. Фирмите ги предлагат в цял свят.

Китайските закони обаче предвиждат при поискване от официалните власти в Пекин компаниите да им предоставят цялата информация за потребителите на 5G. Логично Западът се опасява, че може да се стигне до повсеместен шпионаж от страна на Пекин.