НФСБ ще се яви самостоятелно на изборите за Европейски парламент, съобщи в Сливен председателят на партията Валери Симеонов, цитиран от "Фокус".

По думите на бившия вицепремиер, сега депутат, "коалиция с ВМРО би била естествена, но неосъществима".

„В същото време коалиция с партия „Атака“ е невъзможна заради съществените разминавания във външната политика. Така че НФСБ се явява на избори самостоятелно, като ще предложи най-добрите си представители за сформиране на листа за Европейски парламент", заяви Валери Симеонов.

От изявлението не стана ясно защо коалицията с ВМРО е неосъществима. По-рано през деня в Народното събрание лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов обяви, че още е за вариант "Обединени патриоти" да са заедно за изборите. По думите му, ако някоя от партиите - например "Атака", отпадне, коалицията "Обединени патриоти" така и така ще е разбита и в този случай е най-добре трите формации от нея да участват в изборите самостоятелно.

По думите на Валери Симеонов структурите на НФСБ в момента правят номинации за листата за Брюксел, а тя ще е готова в началото на април. Партията вече издигна лидера си за водач.

Бившият вицепремиер атакува и опозицията от БСП след поредната й заявка, че трябва да има предсрочни парламентарни избори след евровота. По думите му този призив бил опит за подмяна на демократичното устройство на държавата.

„Няма да стане, слабички са“, посочи Симеонов. 

Председателят на НФСБ е в Сливен за среща с малкия бизнес в града. 

Засега не е ясно каква е позицията на лидера на "Атака" Волен Сидеров. 

Утре ВМРО събира конгреса си, за да избере нов (стар) председател и да реши казуса с участието си във вота.