България и Черна гора направиха 1:1 на старта на квалификациите за Евро 2020. Пред около 8000 зрители на стадион "Васил Левски" нашите изравниха малко преди края чрез Тодор Неделев от дузпа, а в добавеното време можеха да спечелят, но и да загубят.

Другият мач от групата е тази вечер от 21:45 часа - Англия приема Чехия. В понеделник селекцията ни гостува на Косово.

Първата добра възможност беше за българите. Тодор Неделев отправи удар след хубава атака, но топката рикошира в защитник и не стигна до вратата, а стражът Даниел Петкович се намеси миг преди Спас Делев. Последва ситуация, при която защитник на гостите изби топката пред голлинията след изстрел с глава на Васил Божиков.

Ложата на стадион "Васил Левски".

Най-добрата възможност за черногорците бе в 18-ата, когато Мирко Иванич се озова на отлична позиция срещу Николай Михайлов, но стражът на "Левски" спаси. До края на полувремето Неделев и Спас Делев пробваха удари, ала не намериха целта.

Второто полувреме започна неприятно за селекцията ни. Стефан Мугоша вкара след добра индивидуална акция и удар по диагонала - 1:0 за радост на около 500 черногорци на трибуните.

В следващите минути пролича немощ в атака на "лъвовете". Продължителните им акции бяха лесна плячка за тима в червено. А контрите му доведоха до опасности пред Михайлов. Черна гора в поне три ситуации можеше да реши всичко.

В средата на второто полувреме Ивайло Чочев получи контузия и бе изнесен на носилка и закаран в болница. В 77-ата нашите все пак застрашиха сериозно Даниел Петкович. Първо се стигна до разбъркване, а веднага след това Ивелин Попов бе блокиран от стража. Това бе най-добрият шанс за България до момента.

И най-добрите минути - последва триково изпълнение на Спас Делев. Логично се стигна до изравняване. В 81-ата френският съдия Руди Бюке отсъди спорна дузпа. Имаше нарушение срещу влезлия като смяна Станислав Костов, но то по-скоро бе извън пеналта.

Така в 82-ата минута Тодор Неделев изравни от наказателния удар. И "трикольорите" се вдигнаха на финален щурм, но и гостите не се отказваха да атакуват.

Дебют за А националния ни тим направи 17-годишният Мартин Минчев. Пред него се откри златен шанс за пълен обрат - юношата на "Черно море" изскочи отляво срещу вратаря на гостите, но топката профуча край рамката при шута му.

Това стана в добавеното време, когато и Черно гора можеше да вземе трите точки. Александър Бойевич изтърва 100-процентов шанс.

В крайна сметка - 1:1. С оглед на развоя и играта е справедливо да се отбележи, че трябва да сме доволни от точката.