Американският президент Доналд Тръмп наруга традиционните медии в САЩ като "врагове на народа", защото две години писали за възможна руска връзка в неговия избор.

"Мейнстрийм (mainstream - англ. букв. главно течение - б.р.) медиите сега са под обстрел и са подигравани по целия Свят като корумпирани и ФАЛШИВИ. Две години те пробутваха измамата за сговор с руснаците (игра на думи - Russian Collusion Delusion - б.р.), докато винаги са знаели, че Нямаше Сговор. Те са наистина Врагове на Народа и Истинската Опозиционна Партия!", написа Тръмп в любимата си социална мрежа. (Главните букви поставени от президента на САЩ са запазени като в оригинала - б.р.). 

 
Тръмп е в конфликт както с голяма част от интелектуалния елит на САЩ, така и с водещи качествени медии като новинарската телевизия Си Ен Ен и в. "Вашингтон пост", известен с това, че разкритията му за аферата "Уотъргейт" (за незаконно подслушване на изборния щаб на Демократическата партия) принудиха президентът републиканец Ричард Никсън да подаде оставка пред опасността от импийчмънт през август 1974 г.
 
Президентът предпочита да общува с публиката пряко през Туитър с всекидневни серии от съобщения, често съдържащи остри квалификации за опонентите му както и самохвални оценки за управлението си.
 

Министърът на правосъдието на САЩ Уилям Бар, който по конституция е и главен прокурор, съобщи в неделя, че продължилото две години разследване на независимия прокурор Робърт Мълър не е установило таен сговор между Кремъл и Тръмп за победата му на президентските избори през ноември 2016 г. над демократката Хилъри Клинтън.

Докладът на Мълър обаче беше засекретен и публиката получи достъп само до 4-странично негово резюме. Ен Би Си предаде днес, че е Федералното бюро за разследване е готово да свидетелства на закрити заседания пред шефовете на двете камари на Конгреса и на техните комисии по разузнаване за своите разкрития за подозирани руски връзки на Тръмп, които са включени в доклада на Мълър.

ФБР започна разследването за руска намеса в изборите и за връзки между приближените на Тръмп и Москва през 2016 г. Мълър пое анкетата следващата година, след като президентът уволни шефа на ФБР Джеймс Коми, предизвиквайки призиви за независимо разследване.