Стотина нелегални мигранти от Африка превзеха снощи турски танкер край либийския бряг в Средиземно море в първия случай на пиратство в неговата акватория през най-новото време. Малтийските въоръжени сили рано днес превзеха съда и върнаха контрола на екипажа му, който го закара до пристанището на островната столица Ла Валета.

Имиграционните власти свалят мигрантите на сушата.

Приключението започна вчера след обяд, когато мигрантите на борда на "Ел Хиблу 1" се разбунтуваха, щом разбраха, че той е поел курс към Либия. Инцидентът стана, когато плавателният съд е бил на 6 морски мили (11 километра) от либийския бряг.

Малтийската полиция задържа заподозрян похитител.

Последният сигнал, който капитанът е успял да предаде по радиото, е за тревога. След него подразделения от малтийската армия са били поставени в бойна готовност.

 

 

Тренировка на специалния отряд, който неутрализира пиратите. Видео Туитър

Правителствено съобщение посочи, че гранични катери не са позволили на танкера да влезе в малтийски териториални води, докато командоси с подкрепата на хеликоптери са се качили на борда, установили са контрол над кораба и са го предали на екипажа му.

 

 

 

Маршрутът на "Ел Хиблу 1". Графика Туитър

В ранния следобед днес "Ел Хиблу 1" хвърли котва в Ла Валета, чието пристанище беше блокирано от полиция и армия, изпратени там, за да охраняват мигрантите.

 
Командоси охраняват капитанския мостик на танкера в пристанището на Ла Валета.

 

ЕС прекрати вчера военноморската си операция "София" в частта й за откриване и спасяване на нелегални мигранти край бреговете на Либия. Решението следва отказът на Италия да приема повече такива мигранти. 

Командоси патрулират по палубата на кораба с мигрантите в пристанището на Ла Валета.