Британското правителство ще направи утре трети опит да прокара през Камарата на общините споразумението за излизане от ЕС, което тя два пъти отхвърли.

Андреа Ледсъм, лидерката на Камарата, съобщи, че утре депутатите ще обсъждат Брекзит, но не каза дали вотът, който предложи ще бъде правно обвързващ.

"Това не е трето официално гласуване", каза пред "Гардиън" източник от "Даунинг стрийт" 10.

Ледсъм каза само, че предложението ще преодолее забраната на председателя на Камарата Джон Бъркоу да се обсъжда за трети път през една сесия проект, без да са направени в него съществени промени.

“Представеното предложение ще спази разпореждането на председателя, но единственият начин да осигурим напускането ни навреме на 22 май е като одобрим споразумението за оттегляне до 23 часа (1 часа сутринта на 30 март - б.р.) на 29 март, което е утре", каза Ледсъм. "Решаващо е да положим всички усилия да въведем в действие това и да позволим на Камарата да дебатира този важен въпрос".

Европейският съюз се съгласи да отложи Брекзит за 22 май (ден преди изборите за Европейски парламент), ако Камарата на общините ратифицира сделката до полунощ централноевропейско време в петък. Ако тя не направи това Обединеното кралство или трябва да напусне без споразумение на 12 април, или да поиска аргументирано по-дълга отсрочка, или да оттегли молбата си за напускане.

Снощи част от вътрешната опозиция сред консерваторите на министър-председателката Тереза Мей се съгласи да подкрепи плана й в замяна на нейно обещание да подаде оставка в близко бъдеще. Против споразумението обаче остава малката Демократична юнионистка партия от Северна Ирландия, която осигурява на Мей мнозинство в Камарата.

 

Несигурна подкрепа

 

Съобщението, че няма да води преговорите с Брюксел за бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС подтикна редица вътрешнопартийни опоненти на Мей да дадат сигнал, че ще я подкрепят, предаде Би Би Си, цитирана от БТА.
Видни поддръжници на напускането като Борис Джонсън и бившия лидер на торите Иейн Дънкан Смит казаха, че вече гледат на сделката като на най-малкото зло.
Мей обаче се нуждае да спечели гласовете на 75 бунтовници, за да прокара отхвърленото със 149 гласа разлика на 13 март споразумение.
Джейкъб Рийс-Мог, председател на подкрепящото Брекзит движение Европейска изследователска група, каза, че ще даде гласа си за документа само ако 10-имата депутати от Демократичната юнионистка партия го направят.

"Няма да изоставя ДЮП, защото мисля, че те са най-големите застъпници на Съюза Обединено кралство", заяви той пред Би Би Си.

Основното възражение на ДЮП е към предпазния механизъм - "застрахователната полица", предназначена да избегне връщането на граничните контролно-пропускателни пунктове между Северна Ирландия и Република Ирландия, в случай че в бъдеще не бъде договорена търговска сделка.
Партията твърди, че мярката ще доведе до различни търговски правила за Северна Ирландия и за останалата част от Обединеното кралство, което според лидерката й Арлийн Фостър би "навредило на Съюза".

"Предпазната клауза в споразумението за оттегляне прави невъзможно за нас да подпишем споразумението", каза тя пред Би Би Си.

 

Напускане без сделка изглежда най-вероятно

 

Брекзит без споразумение на 12 април за момента е най-вероятният сценарий за Великобритания, заяви днес депутатът консерватор Оливър Летуин, цитиран от Ройтерс. 

"Мисля, че в един или друг момент ние трябва или да предложим някакво споразумение (с ЕС), или да намерим алтернатива, ако искаме да избегнем напускане (на Евросъюза) без споразумение на 12 април. Мисля, че за момента последното изглежда най-вероятно да се случи", каза Летуин.

Ако Великобритания иска референдум или (парламентарни) избори, тя ще трябва да отложи Брекзит поне с няколко месеца, но не е ясно дали парламентът би гласувал толкова дълго отлагане, посочи той. 

 

Мнението на Брюксел

 

Еврокомисията взима предвид снощното гласуване в Камарата на общините, заяви говорителят на институцията Маргаритис Схинас.

Той изтъкна, че това гласуване е част от продължаващия британски политически процес.

„Преброихме снощи осем гласувания с „не“, сега имаме нужда от „да“, изтъкна Схинас.

 

Глас от Париж

 

Втори референдум за Брекзит ще бъде равносилен на отричане от демокрацията. Такова мнение изрази днес бившата френска министърка по европейските въпроси Натали Лоазо, цитирана от Франс прес.

"Лично аз съм против организирането на нов референдум сега, защото смятам, че то ще е равносилно на отричане от демокрацията. Смятам, че британците трябва да напуснат (Европейския съюз). Тяхно решение е как да го направят", заяви Лоазо в ефира на телевизия Бе Еф Ем. 
"Британците могат да излязат кротко или да треснат вратата. И в двата случая ние сме готови, но решението трябва да е взето от тях", каза бившата френска министърка по европейските въпроси, която подаде оставка тази седмица, за да оглави листата на партията на президента Еманюел Макрон на изборите във Франция за Европейски парламент.

Лоазо оцени като грешка желанието на британците да напуснат. ЕС няма да предоговаря вече постигнатото споразумение за Брекзит, защото то защитава интереса на французите и европейците, заяви още тя.