Държавният строителен контрол не откри проблем при строителното разрешително за небостъргача на придобилата популярност като "фирмата на властта" компания "Артекс" в столичния квартал "Лозенец" - "Златен век".

Така ДНСК влезе с колизия със Столичната община по въпроса, тъй като само ден по-рано главният архитект Здравко Здравков обяви, че въпросната сграда няма презаверено разрешително за строеж, което е трябвало да се случи до ноември 2018 г.

Заради скандала с апартаментите от "Артекс" на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и други властимащи, ДНСК извърши проверка. А а началникът й Иван Несторов обяви днес, че са открити други нарушения, но не и по отношение на разрешителното.

"Констатирани са нарушения при кооперация "Златен век", сградата е законна, защото има редовно издадени строителни книжа. Има отклонения от одобрените проекти, които ние в проверката сме констатирали", заяви Несторов, цитиран от "Фокус".

Той потвърди думите на Здравков, че едногодишният срок за право на строеж с всички удължавания е до ноември 2018 година и не е удължавано. Но и допълни: "има практика на ВАС за подобни казуси, където съдът се е произнесъл, че с всяко допълване на разрешението за строеж, автоматично се удължава и срокът на разрешението на строеж".

Под "последно допълване" Несторов има предвид заповед на главния архитект на София от август 2018 година. Тя засяга "съществено изменение в инвестиционния проект" - най-вече по отношение на балконите, преработката по отношение на застроената площ и др., става ясно от заповедта, публикувана на сайта на Направление "Архитектура и благоустройство" на Столичната община.

Според СО въпросните заповеди засяга само инвестиционния проект, но не и разрешителните за строеж.

Както е известно, в края на 2016 г. депутати от ГЕРБ предложиха изменения в Закона за устройство на територията, приети в началото на следващата година, с които бе увеличен от 5 на 10 години срокът за валидност на разрешителните за строеж на определени категории сгради, при положение че има реално започнати дейности по изграждане. Поправката няма ретроактивно действие.

"Артекс" е започнала изграждането на небостъргача през 2010 г. Има презаверено разрешително през 2012 година за нов петгодишен срок.

Според компанията в измененията на ЗУТ от 2017-а "не се съдържа изрична регламентация относно заварени случаи на вече издадени разрешения за строеж, които са валидни към датата на влизане в сила на законовите промени."

В този смисъл не стана ясно и защо в документацията за строежа на "Златен век" се взема предвид позицията на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, който тълкува именно тази поправка, че за сградата трябва да важат новите правила и съответно разрешителното за строеж да е 10 години, а не позицията на регионалния министър Петя Аврамова, която казва, че писмото на нейния подчинен няма правна стойност.

В "тълкуването" на закона от Йовев се посочва, че срокът за "Златен век", който е трябвало да бъде завършен през 2017-а, се удължава до 2020 година. Това тълкуване потвърди и днес Несторов.

Иначе нарушенията, открити от ДНСК, са, че "Артекс" едновременно е проектант, строител и строителен контрол, което е конфликт на интереси. Затова и соствениците семейство Мирянови ще бъдат глобени.