Американска военна намеса във Венецуела е възможна.

Това стана ясно от отговор на журналистически въпрос, даден от Елиът Ейбрамс – специален представител на САЩ за Венецуела. Той участва във видеоконферентна връзка с репортери в Брюксел.

Той припомни казаните ден по-рано думи на президента Доналд Тръмп, че „всички варианти са на масата“.

„Това не е пътят, който САЩ избират точно сега, - добави обаче веднага Ейбрамс. - Пътят, който ние избираме, е икономически, политически, дипломатически, финансов натиск върху режима, подкрепа за народа на Венецуела и временния президент Гуайдо.“

Некадърно управление = Венецуела без ток

Дипломатът коментира и постоянните спирания на тока във Венецуела:

„20 години без поддръжка, без инвестиции доведоха до ужасяваща ситуация за венецуелския народ. И това е символ на лошото управление, за което отговорност носи режимът на Мадуро.“

Елиът Ейбрамс бе помолен да коментира защо на фона на дълбоката криза и липсата на храна, ток и лекарствата армията продължава да бъде на страната на Николас Мадуро.

„Според мен донякъде от страх“, отговори той.

И допълни, че и в гражданското, и във военното разузнаване на Каракас са проникнали няколко хиляди кубински агенти. Сред основните им цели е да гарантират, че на никого от венецуелската армията, който си задава въпроса защо тя още подкрепя Мадуро, няма да му се размине и той ще бъде незабавно арестуван и наказан.

Американският пратеник смята, че има близо 2000 генерали, които все още се облагодетелстват от участието си в режима. Но добави:

„Ако сте в армията, имате брат и сестра, имате лели и чичовци, братовчеди, знаете как страдат те. Така че мисля, че, за щастие, има разговори, които са невидими. И вярвам, че това е краят, че венецуелската армия ще действа от името на венецуелския народ.“

Би било хубаво Мадуро да си отиде още днес следобед, но никой не може да предрече кога ще стане това, каза още Ейбрамс. Никой няма разписание за тези събития. Но единственото, за което днес би могло да се преговаря с президента на Венецуела, са условията за оттеглянето му. Защото досега той е използвал преговорите само за да печели време.

За ролята на Русия и подкрепата наТурция

По мнението на САЩ пристигането на руски военнослужещи във Венецуела е много неконструктивно за каквото и да било решение на случващото се в тази страна, каза още Ейбрамс.

Стратегията на Русия е да подкрепя режима в Каракас.

„Тях (руснаците – б.р.) изобщо не ги притеснява от размаха на репресиите. Те искат режим, който да гледа към Куба и Русия, вместо към съседите в Латинска Америка, които го отхвърлиха, или към САЩ или други демокрации, които вече признаха Хуан Гуайдо за законен временен президент. Но мисля, че руснаците се опитват да спасят парите, които им дължи Венецуела“, изтъкна Ейбрамс.

Преди няколко дни той разговарял с руския зам.-министър на външните работи Сергей Рябков. И му казал, че Москва никога няма да си получи парите от Мадуро, защото неговият режим и икономическата му политика разрушават Венецуела. Заемите могат да бъдат изплатени само с просперитет.

Американският дипломат бе запитан дали Турция рискува някакви последици, ако продължава да подкрепя Мадуро. Журналистът припомни как турска компания е изнесла злато за 900 милиона долара от Боливарската република.

Ейбрамс отговори, че Турция силно подкрепя режима на Мадуро и не сътрудничи на САЩ, които искат партньорите им да спират всякакво движение на пари или ценности към тях от южноамериканската страна.

„Хората в Турция трябва да са наясно, че Венецуела ще стане свободна и ще бъде демокрация. И венецуелците след това ще се запитат кой е помагал и кой не е. Турция подкопава собствените си позиции не само във Венецуела, но и в цяла Латинска Америка“, заяви емисарят на Вашингтон.

Колкото до евентуални последиците за Анкара, те остават предмет на двустранни разговори.