Новата председателка на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова отрече днес управляващата партия да е приемала закони под лобистки натиск от страната и отвън.

Тя обвини опозицията в лицето на БСП, че "всячески се старае да направи политическа криза".

Дариткова отрече законодателни промени, приети с гласовете на ГЕРБ и други партии, да са облагодетелствали строителната фирма "Артекс", която е продавала апартаменти на представители на партията и държавата на преференциални според техните критици цени.

Тя отказа да коментира тези поправки в детайл и призова гражданите да се доверят на компетентните институции, които проверяват случая.

"Законът няма ретроактивно действие, няма отношение към бизнеса на въпросната фирма", каза Дариткова. "Наистина не съм запозната с цялата процедура и не мога да я коментирам... Сюжетите, които могат да произтекат от тази сага, са многобройни, няма как да ги коментирам."

"Човек може да се обърка от всички сметки, които се правят, и затова очаквам отговори от компетентните институции", каза тя за течащите проверки по случая. "Колегите дадоха възможност да бъдат проверявани от всички органи, които са компетентни... Не бива да поставяме под съмнение безпристрастността и компетеността на тези органи... Има законодателни гаранции, че проверките ще бъдат безпристрастни."

Дариткова отрече, законът, с който бяха опростени 8 милиона лева неплатени данъци на мюфтийството, да е приет под натиск от Турция.

Тя отказа пряко да коментира думите на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който се похвали пред избиратели, че Анкара се е намесила, за да бъде приет този закон.

 
"Категорично отричам такава връзка. Смятам, че външно министерство реагира както трябва", каза Дариткова. "Чавушоглу не е имал пряка комуникация с ПГ на ГЕРБ."

Тя заяви, че ГЕРБ държат на "дългосрочния политически хоризонт" и ще се стараят да наложат европейски теми в кампанията за европейските избори, докато БСП "и други сили", които тя не назова, се опитват да я удавят в скандали като тези за апартаментите.

"Опозицията всячески се старае да направи политическа криза, защото тя не е налична", каза Дариткова.

В началото на разговора тя поясни, че в София обитава ведомствен апартамент на Народното събрание в кв. "Редута", а в Смолян живее в къщата на съпруга си. 

Дариткова, която е лекарка, каза, че продължава да практикува професията си и да преглежда пациенти от петък до вторник.