След като БСП не откликна на призива за обединение на АБВ, партията на президента (2002-2012) Георги Първанов  и Румен Петков реши да обяви не само обединение вляво, но и да използва вече познатото име "Коалиция за България". 

От АБВ съобщиха накратко, че в събота ще представят обединението, съставен от 7 партии, за общо явяване на изборите за Европейски парламент. За участници в брифинга са посочени имената на Георги Първанов, Румен Петков и Ивайло Калфин. Не са посочени формациите, които ще се влючат в задругата. 

Името "Коалиция за България" се използва за първи път през 1999 г., когато по инициатива на Георги Първанов левите формации около БСП се явиха на местните избори. След това съюзът вляво се наричаше с различни имена в изборните кампании - "БСП - лява България" и "БСП за България".  

През февруари председателят на АБВ Румен Петков изпрати предложение до лидера на БСП Корнелия Нинова за подготовка на широка и солидна лява коалиция за "отстраняване на ГЕРБ".

„Ние не можем да чакаме безкрайно, но ако действително БСП желае отстраняването на ГЕРБ от власт и ликвидирането на този порочен модел на управление, трябва да направи тази решителна крачка“

"Подчертавам, че не държим на авторство, но настояваме да се структурира модел със средносрочна перспектива като минимум, а именно – изборите за Европейски парламент, за местни органи на самоуправление и извънредни парламентарни избори.“, каза тогава Петков.