45-годишната адвокатка, природозащитничка и активистка Зузана Чапутова, която е новачка в политиката, ще стане първата жена президент на Словакия, предаде ТАСС, съобщава БТА.

Чапутова получи 58,4 процента от гласовете на балотажа на вчерашните президентски избори, а кандидатът на управляващата в Словакия партия - Марош Шефчович, който е и зам.-председател на Европейската комисия, взе 41,6 процента. Шефчович се е обадил по телефона на Чапутова, за да я поздрави за победата, съобщи самият той на брифинг в изборната нощ.

Чапутова побеждава в повечето избирателни райони. Особено масово за нея са гласували в столицата Братислава и околностите (73,74 на сто).

За адвокатката са дали гласа си общо 1 055 118 избиратели, а за Шефчович - 751 924. Избирателната активност е била 41,8 процента от общо 4 450 000 избиратели - най-ниска за цялата история на президентските избори в Словакия, които от 1999 г. насам са общо пет.  Тя спечели и първия тур на 16 март като получи на него 40,5 процента от гласовете, а Шефчович -18,7 на сто.

Чапутова ще поеме поста от Андрей Киска на 15 юни. Новоизбраният президент каза, че ще работи в интерес на сплотяването на гражданите на Словакия и ще се стреми да получи доверието и не тези, които не са я подкрепили. Тя потвърди подкрепата си за евроатлантическата ориентация на Словакия и обяви, че първата ѝ визита ще бъде в Чехия.

Тя обещава, че ако бъде избрана, ще направи така, че да не се оказва политическо влияние върху полицията и прокуратурата. Подобно на десетки хиляди други словаци, адвокатката излезе на улиците да протестира срещу убийството на журналиста Ян Куциак и на годеницата му Мартина Кушнирова в дома им през февруари 2018 година. По това време Куциак е работил по журналистическо разследване на предполагаеми връзки между словашки политици и италианската мафия, както и на измами с еврофондове за селско стопанство.

Адвокатката без политически опит успя да се пребори със сериозен съперник - Марош Шефчович е еврокомисар и дипломат от кариерата, любител на спорта. Възпитаник на Икономическия университет в Братислава и на Московския държавен институт по международни отношения, той не смята Русия за заплаха, за за "стратегическо предизвикателство". През кариерата си е заемал няколко дипломатически поста, включително посланик в Израел.

Шефчович обещаваше в кампанията си по-големи социални придобивки за възрастните хора и младите семейства, по-активна политика в подкрепа на индустрията и възраждане на селскостопанския сектор. Макар и независим кандидат, 52-годишният Шефчович беше подкрепен от управляващата популистка партия "Смер - социална демокрация". Това може да е причината за неубедителния му резултат на първия тур и за загубата му на втория..

Двойното убийство и статията на Куциак, публикувана след смъртта му, предизвикаха политическа криза и породиха тревоги за свободата на медиите и корупцията. Вълната от възмущение и уличните протести доведоха до оставката на премиера Роберт Фицо, който обаче остана лидер на партията и съюзник на сегашния премиер Петер Пелегрини.

Въпреки политическата криза, Словакия се радва на добро икономическо развитие. Растежът на икономиката през 2018 г. бе 4,2 процента, а тази година се залага на растеж от 4,5 процента. Парламентът прие балансиран бюджет за 2019 г. за пръв път в модерната история на страната.

Словакия е най-големият производител на автомобили на глава от населението. На нейна територия имат заводи четири големи автомобилни марки - "Фоклсваген", "Киа мотърс", Пе Ес А (производител на "Пежо" и "Ситроен") и "Ягуар Ленд роувър". През 2018 г. там са били сглобени над един милиона автомобила, а износът им възлиза на 3,7 милиарда евро. Автомобилният сектор е 44 процента от цялото индустриално производство на страната.