Основната опозиционна партия спечели изборите в турската столица Анкара. Така управляващата Партия на справедливостта и развитието загуби една от крепостите за първи път, откакто преди 16 години Реджеп Тайип Ердоган дойде на власт, съобщава Ройтерс.

При почти 90 на сто от преброените гласове кандидатът за кмет на Анкара на секуларистката опозиционна Републиканска народна партия Мансур Яваш води с 50,3 на сто и има три процента преднина пред съперника си от ПСР, съобщава "Хюриет дейли".

В Истанбул резултатите са на кантар. Кандидатът на опозиционната Републиканска народна партия (РНП) Екрем Имамоглу води, предаде турската държавна информационна агенция Anadolu Agency, като се позовава на Върховния избирателен съвет на страната. Данните показват, че Имамоглу е събрал 4 159 650 гласа срещу 4 131 761, гласували за кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм. Говорейки пред репортерите в столицата Анкара, председателят на ВИС Сади Гувен поясни, че „досега са обработени общо 31 102 резултата от избирателни участъци в Истанбул, а резултатите от 84 други не са обработени поради възражения". 

Загубата в Анкара е голям удар по Ердоган, който от два месеца води непрестанна предизборна кампания, като вече определи вота като "въпрос на оцеляване" за Турция.

Въпреки че през последните години управлението на Ердоган се превърна в символ на масови преследвания и репресии на инакомислещи и все по-често е наричано от външни наблюдатели "режим", за първи път има вероятност турските избиратели да променят политическия пейзаж в страната.

Причината за това е, че за първи път от 2009 г. турската икономика преживява рецесия, която е на път да се окаже много по-мащабна, отколкото всички в страната са очаквали.

В Измир традиционно печелят републиканците. Така е и сега.

Управляващата турска Партия на справедливостта и развитието (ПСР) води на местните избори в 18 големи общини, предаде снощи към 20 ч. държавната Anadolu Agency. Според тези резултати ПСР получава 47,89% от общия брой гласове, а най-близкият й съперник - Републиканската народна партия, получава 31,18%. Народният съюз на ПСР и Партията на националистическото движение събира 52.53%.

Централната избирателна комисия на страната обяви края на изборния ден в 17 часа местно време (в някои части на страната още в 16 часа).

Ердоган: Ще се съсредоточим върху силни икономически планове

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е загубила някои градове на местните избори в неделя и обеща правителството да се съсредоточи сега върху прилагането на силни икономически планове, предаде агенция Ройтерс.

Следващите избори ще се произведат през юни 2023 г. и Турция старателно ще приложи "силна икономическа програма", без да компрометира правилата на свободния пазар, каза още той.

Изборният ден започна точно в 7 часа. 57 милиона избиратели, 142 хиляди секции, десетки хиляди кандидати участваха в първите местни избори под новата президентска система на управление в Турция.

Насилие при гласуването

Гласуването беше белязано от насилие в южните части на страната и в мегаполиса Истанбул. Двама членове на ислямистката Партия на щастието бяха убити в провинция Малатия. Според лидера ѝ Темел Карамолаоглу хората са били застреляни, докато се опитвали да предотвратят таен вот.

В истанбулския квартал "Кадъкьой" двама души бяха ранени при спор между опоненти. Десетки пострадаха в Диарбекир и други градове в Югоизточна Турция при сблъсъци, свързани с изборите. Президентът Ердоган изрази съжаление за инцидентите и каза, че тече пълно разследване. Над половин милион полицаи и членове на силите за сигурност бяха мобилизирани, за да охраняват изборите.