Три имена, имейл адрес, телефон (не е задължителен), CV, мотивационно писмо, навършени 21 години, чисто съдебно минало и да не си Волен Сидеров или Десислав Чуколов.

На тези минимални условия трябва да отговарят кандидатите на "Атака" за... европейски депутати. Партията тръгва по пътя на шоумена Слави Трифонов и обявява телевизионна кампания за набиране на политици. Места в листата ще спечелят онези, събрали най-голям брой SMS.

Това става ясно от последните публикации в социалните мрежи и от тв предавания на политическата формация в телевизията й "Алфа". Очевидно след като не се осъществи "патриотично-консервативният алианс" с Николай Бареков, а общото явяване на коалиция "Обединени патриоти" все така изглежда като мираж, ръководството на "Атака" е решило да заложи на риалити форматите в търсене на банка кадри. 

"От днес до 19 април всяка вечер от 18.30 ч. в предаването "Политическа академия АТАКА" по телевизия АЛФА кандидати за евродепутати ще се състезават за вота на хората, който вот ще им даде възможност да участват в листата на "Атака" за изборите за Европейски парламент. Участниците ще са млади, нови и не от партийното ръководство. Аз няма да участвам в листата, Десислав Чуколов, който е зам.-председател на партията и е бил евродепутат, също няма да участва. Останалите колеги от ръководството на "Атака" също няма да участват в листата. Конкурсът е отворен за всички млади хора над 21 години, независимо дали членуват в партии, стига да не са партийни лидери или номенклатура. По този начин реално даваме път на младите в политиката. Хората ще оценяват кандидатите и накрая ще подредят листата", дава заявка във фейсбук лидерът Сидеров.

Идеята е следната - пращаш писмо по електронната поща или на място в централата на партията и всяка вечер от днес до 19 април в тв "Алфа" кандидатите за 5-годишен мандат в Европарламента ще споделят размисли по различни теми. Зрителите на партийната медия ще гласуват за този от тях, който желаят да бъде поместен в листата на "Атака". Гласуването ще се извършва с изпращане на съобщение на номер, определен за всеки от участниците в съответното предаване. От "Атака" са помислили и за пресичане на "корпоративния" вот - ще могат да се пускат до три SMS за даден участник от един и същ мобилен номер.

Аз им разбивам схемата

"Аз им разбивам схемата отново - аз им казвам: вижте как може да се подреди една листа. Не там да се карат на ЦК на пленума Йончева или Станишев. В ГЕРБ - същата работа", хвали се лидерът Сидеров в едно от предаванията на телевизията си, с което анонсира политическата си академия. - "Аз няма да се кандидатирам, защото искам да съм този, който насочва, този, който дава импулс, този, който предава опита си", допълва менторът.

За показно в същото предаване бяха поканени трима от участниците - не кандидатите - уточни водещият, защото една от младите дами нямала 21. 

"Работата на евродепутата е да създава контакти, да носи инвестиции, да носи приходи", обясни на публиката участникът Димитър Димитров.

Склонна ли си да подпишеш документ, с който се лишаваш съвсем умишлено и доброволно от голяма част от заплатата си?, попитана бе Ива Колева. И отговорът, разбира се, беше "да" - за училища, както и за "ето, наскоро примерно нашите "златни момичета" имаха нужда от апаратура".

Наказание

"Основният риск пред Европа е пактът, който е Истанбулската конвенция. Защото тук вече се размиват половете, размива се семейството като основоположник на нацията, на народа. Ще има наследник на тази конвенция - и нещата там ще се задълбочават. Ще могат да отнемат деца от семействата, както е в Холандия и Норвегия", сподели още Димитров. 

И се изказа и на тема миграция:

"Бежанците, ако не ги интегрираш, стават един тумор за обществото, който трудно се отрязва после."

Според Венимира Борисова (момичето, което няма 21 г.) "този, който е внесъл проджендърски документ, този документ не просто следва да бъде отхвърлен, ами вносителят следва да понесе своето наказание".

"Наказание - това е моето решение", заяви младата политичка и на въпрос за това как трябва да се процедира с евродепутати, които не даряват голяма част от заплатата си.

3х1

Този настойчив въпрос от редиците на "Атака" идва от кампанията, която Волен Сидеров поде срещу сегашния депутат на коалиционния му партньор ВМРО Ангел Джамбазки. Малко преди Сидеров да заяви на конгреса на ВМРО преди седмица, че е готов двете партии да се явят заедно на евровота, а Джамбазки е най-логичният водач на листа, от страниците на партийния вестник, както и в редица предавания на партийната телевизия, всеки ден се изчисляваше с какви пари Джамбазки е влязъл в ЕП и с какви излиза в края на мандата си.

Въпреки готовността на Сидеров за общо явяване с "воеводите" лидерът Красимир Каракачанов даде заявка, че или "Атака", ВМРО и НФСБ ще се явят заедно, както са заедно в управлението на страната, или всяка поотделно. Валери Симеонов обаче даде заявка, че НФСБ не желае да ходи на избори с формацията на Сидеров.

Така, макар и да няма официално решение на коалиционните партньори в "Обединени патриоти" заедно или отделно ще се явят за вота на 26 май, и трите партии стартираха собствени кампании. ВМРО посочи Джамбазки за водач на листа и вече "украси" страната с рекламни билбордове с лика му, НФСБ посочи лидера си за водач, а "Атака" очевидно е решила да заложи на риалити формат за набиране на своята листа.