"Политическите лидери, които искат стени и други прегради, за да държат мигрантите вън, "накрая ще станат затворници на стените, които строят", предупреди папа Франциск.

"Строителите на стени, било то от бодлива тел или тухли, самите те накрая ще станат затворници на стените, които строят", каза главата на Римокатолическата църква пред репортери на борда на самолета си на връщане от своето посещение в Мароко.

Думите на папата бяха в отговор на въпрос за миграцията като цяло и за заплахата на президента на САЩ Доналд Тръмп да затвори границата с Мексико, предава Ройтерс, съобщава БТА.

Франциск разкритикува европейските правителства за това, че доставят оръжия за гражданската война в Йемен, предаде ДПА.

"Първото нещо, което трябва да сторим, е да се опитаме да направим така, че хората да нямат нужда да емигрират заради война и глад. Но ако Европа, при цялата си щедрост, продава оръжия на Йемен, за да убиват деца, как тогава би могла Европа да бъде последователна (в поведението си)", попита папата.

Вместо това Европа трябва да инвестира в икономическото и образователно развитие на по-бедните страни, "за да спира миграцията не със сила, а с щедрост", призова Франциск. Той отбеляза, че е чул, че именно за това настоява и германският канцлер Ангела Меркел.

"Да има мостове, а не стени", призова още папата и посочи, че уроците на 20-и век - включително европейската имиграция в миналото към Америките и ужасите на нацизма - би трябвало да накарат европейците да бъдат по-приветливи.

"Под натиска на популистите "се всява страх и после се вземат решения. Страхът е отправната точка за диктатурите, с обещания и страх Хитлер спечели. Знаем резултата. Да се поучим от историята", каза папата.

Франциск, който е син на италиански емигранти в Аржентина, заяви още че "е вярно, че една-единствена (европейска) страна не може да приеме всички. Но я има цялата Европа, която да разпредели имигрантите".

Папата защити взетото неотдавна решение да не приеме оставката на френския кардинал, обвинен за прикриване на случаи на сексуален тормоз. Миналия месец кардинал Филип Барбарен, архиепископът на Лион, подаде оставка, след като получи шестмесечна условна присъда за това, че не е съобщил за обвинения срещу свещеник за тормоз.

"Той подаде оставка, но от морална гледна точка няма как да я приема. Защото чисто юридически си има презумпция за невинност, докато делото все още не е приключило", каза Франциск. "(Барбарен) обжалва, така че делото все още не е приключило. Ще видим, когато се произнесе и втората (апелативната) инстанция. Но винаги трябва да имаме презумпцията за невинност", обясни Франциск.

След срещата си на 18 март с папата Барбарен реши да си вземе отпуск от Лионската архиепископия, а не да се оттегля за постоянно. Заместникът на кардинала ще ръководи диоцеза, докато приключи обжалването.