Премиерът Бойко Борисов обеща лично на тютюнопроизводители, които миналата седмица организираха протест, че още тази седмица ще се намери механизъм, чрез който да получат пари, които им се дължат за продукция от гръцка фирма.

Министър-председателят отиде в село Пристое за среща с тютюнопроизводители от Североизточна България, които вече три години не са получили парите си от гръцка фирма, която е изкупила тютюна

"Ще направим така, че онези, които са садили и брали тютюна, да могат след четвъртък да си вземат парите", обеща Борисов пред залата.

„В четвъртък във фонд „Земеделие“ взимаме решението с кметовете и областните управители. Те трябва да представят списъците и да ме уверят, че всичко в тях е истина. Има инструмент, с който можем да решим проблема“, увери Бойко Борисов.

Въпросната фирма все още дължи над 1 милион лева. Протестиращи блокираха главния път Шумен-Силистра в събота и заявиха, че движението няма да бъде пуснато, докато не дойде премиерът или не получат гаранции, че ще се срещнат с него в близките дни. Пред премиера от бранша се оплакаха също, че след като години наред са получавали субсидии, без да бъдат облагани сега трябва да платят накуп налозите.

По въпроса с данъците министър-председателят обясни, че засега няма решение, но ще се мисли такова. По думите му опцията е задълженията да бъдат разсрочени за дълъг период от време, каквато мярка в крайна сметка бе приета за дълга на Главното мюфтийство към държавната хазна. Борисов припомни, че от ГЕРБ искали да опростят задължението на вероизповеданието, но "се нададе голям вой" и затова се минало на варианта с разсрочване за 10 години.

„Знам какво ще кажат много хора, но България не е само на жълтите павета. Това са хора, които са отрудени, в тютюна, ръцете им са цял ден в калта. За какво ли не се харчат пари, както се казва, и заслужават да им се обърне внимание“, каза Борисов и уточни, че става въпрос за 1-1,5 млн. лева - „България е и тук и ако в София не го разбират, аз го разбирам много добре“, добави премиерът пред събралите се в Пристое хора.