Твърд "Брекзит" е почти неизбежен, смята Ги Верхофстат, координаторът за Брекзит на Европейския парламент, предадоха световните агенции. Той направи това изявление, след като по-рано тази нощ британските депутати отново отхвърлиха серия от алтернативни опции за "Брекзит".

"Сряда е последният шанс за Великобритания да излезе от задънената улица или да се изправи пред пропастта", написа в Туитър Верхофстат. Той визира плановете на британския парламент да проведе в сряда нова серия от гласувания за "Брекзит".

Същевременно британският в. "Таймс" пише, че британският министър на финансите Филип Хамънд ще каже днес на правителството, че Консервативната партия трябва да разгледа възможността на референдум за "Брекзит", тъй като нито партията, нито страната могат да си позволят нови избори, предаде Ройтерс.

След интензивни дебати, продължили цяла вечер, британските депутати отхвърлиха четирите алтернативни опции на сделката за "Брекзит", предложени за гласуване, предадоха световните агенции.
За гласуване бяха предложени по принцип общо 8 алтернативни варианта с кратко наименование от Ей до Ейч (латински букви А-Н). От тях в крайна сметка председателят на парламента Джон Бъркоу одобри за вот четири - Си, Ди, И и Джи (С, D Е и G).
Предложение Си на консерватора Кен Кларк задължаваше правителството да преговаря за постоянен и всеобхватен за Обединеното кралство митнически съюз с ЕС като част от сделка за "Брекзит". Това би дало на Обединеното кралство възможност за по-тесни търговски връзки с ЕС и би намалило нуждата от някои проверки по ирландската граница, уточнява Би Би Си. Предложението беше отхвърлено с 276 гласа "против" срещу 273 гласа "за", тоест само с три гласа разлика. Миналата седмица същото предложение беше отново отхвърлено в парламента, но този път с разлика от 6 гласа.
Предложението Ди на консерватора Ник Боулс предвиждаше присъединяване към Европейската асоциация за свободна търговия и Европейското икономическо пространство. Това означаваше, че Обединеното кралство ще остане част от европейския единен пазар и ще запази свободата на движение, така че британските граждани да запазят правото да живеят и работят в ЕС и обратното. Това предложение беше отхвърлено с 282 гласа "за" срещу 261 гласа "против". Миналата седмица същият консерватор внесе почти сходно предложение, което тогава пак беше отхвърлено. За него гласуваха тогава 189 депутати, а против него 283 депутати. След вота от тази нощ Боулс каза, че напуска Консервативната партия в знак на протест срещу това, че в партията не е постигнат компромис при гласуването.
Предложение И на лейбъристите Фил Уилсън и на Питър Кайл даваше на обществеността правото на вот за одобрение на сделката за "Брекзит", прокарана от парламента, преди тя да бъде приложена на практика. Тоест няма да има ратифициране на сделката от парламента без референдум, на който народът да се произнесе в нейна подкрепа. Срещу предложението гласуваха 292 депутати, а в негова подкрепа 280 депутати. Същото предложение, внесено миналата седмица от лейбъристката Маргарет Бекет, беше подкрепено от 268 депутати и отхвърлено от 295 депутати. 
Предложение Джи беше внесено от Джоана Чери от Шотландската национална партия. То предлагаше серия от стъпки, които да попречат на Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка. Една от стъпките беше удължаване на срока за преговори по член 50 на Лисабонския договор, ако Великобритания не разполага с ратифицирана сделка за "Брекзит" до два дни преди датата, на която тя би трябвало да напусне ЕС. Ако подобно удължаване не бъде одобрено от ЕС, предложението предвиждаше в деня преди насроченото излизане от ЕС, депутатите да бъдат попитани какво избират - излизане без сделка от ЕС или анулиране на задействането на член 50 и прекратяване на "Брекзит". Това предложение беше отхвърлено с 292 гласа "против" срещу 191 гласа "за". Миналата седмица по-пространна версия на предложението, представена от Чери, беше подкрепена от 184 депутати и отхвърлена от 293 депутати.

След гласуването стана ясно, че Демократичната юнионистка партия от Северна Ирландия е гласувала против четирите варианта, предаде Ройтерс.
Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин пък призова за нов шанс парламентът да гласува по предложенията в сряда, предаде Ройтерс. Той изрази съжаление, че по нито един от вариантите не е имало консенсус тази вечер.
След вота лидерът в парламента на Шотландската националистическа партия предупреди, че наближава денят, в който шотландския народ ще реши своето бъдеще като независима страна, предаде Ройтерс.
След гласуването британският министър за "Брекзит" Стивън Баркли каза, че Великобритания може и да избегне продължително удължаване на процеса на "Брекзит", ако парламентът приеме сделката за "Брекзит" тази седмица, предаде Ройтерс.
Парламентът вече отхвърли на три пъти сделката за "Брекзит" на Тереза Мей - два пъти в цялостния й вид и един път само в едната й част, пише БТА.