През последните дни стана по-вероятно Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка, каза днес главният преговарящ от ЕС Мишел Барние, цитиран от Ройтерс.

"През последните дни сценарий за напускане без сделка стана по-вероятен, но все още можем да се надяваме да го избегнем", каза Барние. И добави, че ЕС е готов да приеме Великобритания да остане в митническия съюз на ЕС или да установи отношения, сходни с тези, които общността има с Норвегия.

Барние говори на събитие в Брюксел, след като британският парламент отхвърли алтернативи на сделката на министър-председателката Тереза Мей. Главният преговарящ каза, че сега Великобритания има три възможности преди датата за напускане 12 април - да посочи пътя, по който ще върви напред, или да посочи план. Все още може да приеме и блокираната сделка, договорена от Мей, добави той и за пореден път повтори, че това е единственият начин Великобритания да напусне блока по организиран начин. Другите възможности са разрушително напускане без сделка или дълго отлагане напускането. Барние изтъкна също, че британският парламент трябва да поеме отговорността за тези варианти.

Главният преговарящ припомни, че евентуално дълго отлагане на Брекзит ще повлече след себе си организиране на избори за Европарламент и в Обединеното кралство през май и това Лондон да определи свои представители в новата Европейска комисия.

"Да сме подготвени за излизане без сделка, не означава, че всичко ще мине гладко. Ще има разриви, ще има проблеми. Да сме подготвени, означава всички непредвидени разриви да могат да бъдат овладявани от ЕС", каза Барние.

Лидерите на ЕС, включително и Тереза Мей, ще се срещнат на 10 април в Брюксел, за да решат какви ще се следващите им стъпки.

 

Няма сделка - няма преходен период

 

ЕС няма да предоговаря сделката за развода с Великобритания, ако Брекзит отново бъде отложен, каза Барние и добави, че Лондон няма да получи преходен период, ако не приеме сделката, предаде Ройтерс.

"По време на това удължаване няма да има предоговаряне на споразумението", каза Барние. "Няма да има преговори за бъдещи отношения. Не можем да преговаряме с държава членка за бъдещи отношения - няма законово право да го правим." "Ако няма сделка, няма и преходен период", добави Барние.

Той каза, че единственият вариант Великобритания да напусне ЕС по организиран начин, е да приеме сделката, договорена от министър-председателката Тереза Мей.

"Това е единствената възможна сделка за организиране на напускането по регулиран начин", каза Барние.

(БТА)