Важната новина от последните дни не е нито апартаментът, нито арогантността на Цветан Цветанов. Вече никой не бива да се учудва нито на бройката на апартаментите му, нито на безнаказаността му.

Новината от последните дни е следната: „От началото на април единственото родилно отделение в Ямболска област ще спре да работи. През миналата година в него са проплакали над 400 бебета. Единственият неонатолог в момента д-р Пенка Димитрова ще отсъства до средата на юли и дотогава родилното отделение ще бъде затворено, защото без неонатолог не може да работи. Директорът на болницата д-р Панайот Диманов признава, че не е могъл да намери решение.

“В продължение на 5-6 месеца направихме всичко възможно, за да търсим лекари неонатолози да дойдат да работят в нашата болница. Въпреки условията, които ние предлагаме, имам предвид и достойно заплащане, никой не пожела да дойде да работи в Ямбол. Обиколили сме почти половината България – София, Пловдив, Сливен, Нова Загора, Стара Загора, Бургас, Търговище, Пазарджик, Варна.“

Мога да ви кажа как става това търсене – не в този конкретен случай, а по принцип. Търси се не толкова лекар, колкото лекарска диплома. Лекарят се назначава по документи, живее си в, да речем Разград, но е назначен и получава заплата от, да речем, Враца, без да е стъпвал там. Какво получава болницата в, да речем Враца – получава право на здравни пътеки, тоест пари от здравната каса, защото уж има специалист, който да лекува съответните на здравните пътеки диагнози. По тази причина ние така и не можем със сигурност да знаем колко лекари присъстват във ведомостите на болниците физически и колко въображаемо. Това допълнително замъглява реалната картинка на недостига.

Ето още една новина, истинска, а не старият Цветанов на нов глас: „Остър недостиг на педиатри. В момента в страната работят близо 2000 детски лекари. Около 30% от тях обаче са в пенсионна възраст. По данни на Педиатричната асоциация тези специалисти са с над 400 по-малко спрямо средноевропейския стандарт. В подкрепа на тревожните данни стана ясно, че болницата в Перник е на път да затвори вратите на детското отделение.“

Значи в Ямбол деца не бива да се раждат, а в Перник деца не бива да боледуват.

Този списък ще се увеличава. Към него ще се прибавят хирурзи, кардиолози и всяка останала специалност, за която се сетите. Това са истинските новини. Те определят живота ни, тях живеем, а не апартаментите на Цветанов. Само че двата вида новини са тясно свързани. Истинските, тревожните, важните за живота ни новини са лоши точно защото хората, които трябва да търсят и да намират решения, са заети с покупко-продажби на апартаменти и с печеленето на избори. Не с живота ни.

"Редута"