Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин е приел дипломатическата представителка на лидера на венецуелската опозиция у нас Естефания Мелендес, съобщи на страницата си във Фейсбук американското посолство в София.

В статуса Мелендес е наречена "посланик", въпреки че Венецуела има в България посланичка, изпратена от правителството на президента Николас Мадуро - Ориета Капони.

"Тази седмица посланик Ерик Рубин се срещна с новоназначения посланик на Венецуела в България Естефания Мелендес", се казва в съобщението на посолството на САЩ. -"Посланик Рубин пожела на госпожа Мелендез успех във важната й мисия да представлява венецуелския народ в България от името на временния президент на страната Хуан Гуайдо".

Във Венецуела има фактическо двувластие. През януари Гуайдо, председател на легитимното Национално събрание (парламента на страната), се обяви за временен президент, позовавайки се на член от конституцията, който му позволява да вземе поста в случай, че няма годен за длъжността държавен глава. Гуайдо посочи непризнатите от света за честни и демократични извънредни президентски избори, които Мадуро спечели миналата година. Мадуро е все още на власт, защото се радва на подкрепата на военните сред икономическа и хуманитарна катастрофа, включваща хиперинфлация, режим на тока, дефицити на храни и лекарства и непрекъснати улични протести. САЩ подкрепят Гуайдо и наложиха санкции на режима на Мадуро, чиито главни поддръжници са Русия, Китай, Иран, Турция, Куба. Русия, която е неговият главен доставчик на оръжия прати в латиноамериканската страна и свои военни.

САЩ позволиха на Гуайдо да разполага с венецуелските авоари в техни банки, а достъпът на Мадуро беше отнет. Конституционното събрание (паралелен "парламент", съставен от лоялисти на Мадуро и негови роднини) гласува да лиши Гуайдо от имунитет, за да може режимът да го преследва наказателно.

В неотдавнашно интервю с Клуб Z Мелендес обясни, че тя ще представлява венецуелската опозиция, но няма да се нарича посланик, тъй като още няма президент и правителство, които да я акредитират.