Британският министър за Брекзит Стивън Баркли каза днес, че не предлага "празен чек" на опозиционната Лейбъристка партия, след като премиерката Тереза Мей предложи снощи да се срещне с нейния лидер Джереми Корбин, за да потърси компромис запреодоляване на безизходицата около Брекзит, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Баркли отбеляза пред Би Би Си, че някои предложения на лейбъристите, като например запазване на митническия съюз, правителството "много трудно" би приело, но че двете страни трябва да влязат в диалог и да постигнат споразумение, за да се избегне Брекзит без споразумение с тежки последствия. 

Според него обаче, след отказа на парламента да подкрепи споразумението на Мей за Брекзит, "безпощадната логика" сочи, че Великобритания трябва да върви към по-мека форма на Брекзит. "Ние не поставяме предварителни условия, но това не е и празен чек", добави той.

Според Ройтерс Тереза Мей и Джереми Корбин ще се срещнат още днес в опит да намерят компромис за Брекзит. Това според агенцията може най-после да доведе до съгласие за развода с ЕС, но и до разкол в управляващата Консервативна партия на премиерката. Мей така и не успя да убеди една значителна хардлайнерската група от нейни депутати да подкрепят споразумението, която тя постигна с Брюксел, защото според тях то не осигурява решително скъсване с Европа. 

В снощното си телевизионно изявление, предавано пряко от офиса й на "Даунинг стрийт", тя каза, че страната се нуждае от "национално единство, за да бъде реализиран националният интерес", и обяви, че ще поиска от ЕС ново удължаване на преговорния срок за Брекзит, изтичащ на 12 април, за да може да влезе в диалог с опозицията в търсене на компромис - нещо, което тя избягваше, за да запази поне привидното единство на собствената си партия. 

Дали 27-те лидери на страните от ЕС ще приемат такава нова отсрочка, не е ясно, но снощи председателят на Европейския съвет Доналд Туск побърза да подкрепи, макар и предпазливо, смяната на курса от Тереза Мей, и призова ЕС да бъде търпелив към Великобритания.

Според лейбъристката министърка в сянка по въпросите на бизнеса Ребека Лонг-Бейли, цитирана от АП, предложението на Мей е трябвало да дойде много по-рано, но опозицията ще приеме тези преговори без предразсъдъци и без да поставя никакви "червени линии". 

Някои проевропейски настроени лейбъристки депутати обаче нарекоха предложението на Мей "капан", който има за цел "да прокара нейното ужасно споразумение" в парламента. Мей не уточни за колко дълго продължение ще моли ЕС, но обясни, че то трябва да бъде възможно най-кратко и да приключи веднага с приемането (от парламента) на споразумение за Брекзит. Тя неведнъж е казвала, че не желае продължение, което би принудило Великобритания да участва в изборите за Европарламент, които ще се състоят между 23 и 26 май. 

Предложението й към Корбин вече предизвика негативни реакции сред някои от депутати от нейната партия - яростни привърженици на "твърдия Брекзит", които вече я обвиняват в предателство. 

Твърде скептично за тази промяна в курса на премиерката се изказа и Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия, която в момента крепи нейното правителство на малцинството.

"Остава да видим дали отдаването на бъдещето на Брекзит на Джереми Корбин (като подизпълнител), когото консерваторите от 4 години не престават да демонизират, ще завърши щастливо", се казва в декларация на партията след снощното изявление на Мей.