Часовник на стойност 6000 евро стана причина президентът на Германския футболен съюз Райнхард Гриндел (57 г.) да подаде оставка. Той се оттегли от поста във вторник - не доброволно, а под натиск след лавина от публикации в германските медии.

Според разкритията луксозният часовник е бил подарен на Гриндел от украински бизнесмен и олигарх. Вестник "Ханделсблат" информира, че дарителят е Григорий Суркис.

"Суркис е известен бизнесмен. В периода между 1998 и 2006 г. е депутат в украинския парламент. До февруари т. г. е заемал поста на вицепрезидент на УЕФА", посочва авторът на публикацията Матиас Брюгман.

Той пише, че 69-годишният Суркис в Киев ползвал конвой от скъпи луксозни автомобили. Натрупал е богатство, благодарение на основания през 1993 г. от него финансов концерн "Славутич". Успоредно с това става президент на гранда "Динамо".

Украинските медии го наричат "криминалния бизнесмен". Той е препирал пари на две престъпни групировки, посочва авторът на публикацията.

Райнхард Гриндел с прословутия часовник. До него седи Филип Лам. Бившият капитан на Германия е спряган за наследник на Гриндел.

Според класацията на "Форбс" състоянието на Суркис се изчислява на 76 милиона долара благодарение на банката му "А Банка", енергийната компания "Укринергоконсалтинг", металургична компания и на "Динамо".

Що се отнася до политиката, Григорий Суркис е неговият брат Игор са тясно обвързани със сивия кардинал Виктор Медвечук, шеф на администрацията на тогавашния украински президент Леонид Кучма.
След разпада на Съветския съюз заедно с още четирима е основал така наречената "Великолепна седморка", която е сред обкръжението на Кучма и на неговия предшественик на поста Леонид Кравчук. Те са заграбили милиарди, се посочва още в публикацията.

"Григорий Суркис е бил депутат от партията на Медвечук във Върховната рада на Украйна. И до ден днешен Медвечук има прекрасни отношения с всички украински политици, поддържащи контакти със стопанина на Кремъл Владимир Путин, който дори е кръстник на дъщерята на Медвечук. Кръстница пък е съпругата на руския премиер Дмитрий Медведев", подчертава Брюкман.

Същевременно авторът на публикацията припомня, че Григорий Суркис и неговият клан продължават да поддържат най-тесни връзки със стопанина на Кремъл Владимир Путин и с руския премиер Медведев, независимо от факта, че Русия окупира и анексира полуостров Крим.