Иран обяви вчера, че "смята Съединените щати за държава спонсор на тероризма", а американските сили в Близкия изток, Африканския рог и централна Азия за "терористични групи", съобщи снощи иранската осведомителна агенция ИРНА, цитирана от Франс прес. 
ИРНА цитира официално комюнике на Висшия съвет за национална сигурност на Иран, който представя това решение като "реципрочна мярка" срещу "незаконното и безсмислено" решение, взето по-рано вчера от Вашингтон, да включи иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция в американския списък на чуждестранни терористични организации. 

Това беше първият път, когато Съединените щати обявяват военните на друга държава за терористи.


Според Висшия съвет за национална сигурност на Иран решението на Вашингтон представлява "голяма заплаха за регионалната и международна сигурност и мир". 
Иранският външен министър Мохамад Зариф по-рано вчера призова съвета да включи в иранския списък на терористичните групи Централното командване на въоръжените сили на САЩ, което отговаря за военните операции в Ирак, Сирия, Афганистан и Йемен.
Решението на Вашингтон беше приветствано от израелския премиер Бенямин Нетаняху и от Бахрейн, допълват Франс прес и Ройтерс. Решението беше разкритикувано от Сирия, съобщи БТА.