Биопроизводители излизат на протест днес пред Министерството на земеделието и храните. От асоциация "Биопродукти" искат оставката на министър Румен Порожанов. 

Причините - изчерпан финансов ресурс, блокирани средства по европейски програми и най-вече отнемането на лиценза на сертифициращи продуктите фирми. Заради последното производителите, които са ползвали услугите на въпросните фирми, ще трябва в срок до края на месеца да подменят опаковките си. От бранша недоволстват срещу нова наредба на министерството, която предвижда налагане на големи санкции и дори отнемане на сертификата на производители при минимални грешки.

Часове преди протеста агроминистерството публикува промени, смекчаващи значително заложените санкции. Въпреки това протестът не беше отменен. 

Пламен Медаров произвежда биопродукти от няколко години и досега е сертифицирал производството си във фирма, чийто лиценз през миналия месец не е подновен. Сега трябва да сертифицира продуктите си в нова фирма.

„В момент, в който целият свят се бори с пластмасовите опаковки, Министерството на земеделието ни кара да изхвърляме хиляди тонове с отпечатани опаковки за месеци напред. Това ще коства милиони на индустрията. Очаква се много фирми като нас да фалират”, обяснява Медаров пред бТВ.