Бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, който е съобвинен с Десислава Иванчева и Биляна Петрова за вземане на подкуп, днес се отрече от всичките си показания, дадени в рамките на досъдебното производство.

От прочетените в съдебната зала протоколи от негови разпити стана ясно, че той е говорил на 3 пъти - на 18 април, веднага след ареста на тримата, на 25 април и на 3 юли. При първия разпит още на другия ден след атрактивния арест край Спортната палата в София Дюлгеров разказва надълго и нашироко как с него се свързал Александър Ваклин, как посредничил при подкупа, как си взел 14 000 евро от общо 70 000, осигурени от предприемача. И как след това, седейки на задната дясна седалка в колата на кметицата заедно с Биляна Петрова до него, пуснал парите в плик. На другите два разпита той не привнася нови факти, само декларира, че поддържа показанията си, дадени при въпросния първи път.

Днес обаче се оказа, че именно този възлов за цялото разследване първи разпит е проведен в присъствието на служебен адвокат - нещо, което Дюлгеров не искал (сега негов защитник е Марияна Тодорова, б.р.).

"Аз съм подписал протокола. Но не подкрепям дадените от мен показания, защото те бяха дадени под натиск. Първо пред служебен адвокат, който ми беше обяснил, че ако... нали... дам "правилните" показания... А и служителите на КОНПИ, които дори без адвокат ме разпитваха два часа, ми казаха, че ако дам правилните показания, дори мога да бъда освободен", описа Дюлгеров защо се "поддал".

Той дори много се зачудил как така КПКОНПИ може да те разпитва часове наред без адвокат, а пък молил служебния защитник да се свърже със своята довереничка. "Те ме караха да дам показания пред съд, но аз отказах", каза Дюлгеров, за когото още от първите дни на делото разследващите намекваха, че са го "пробили".

В началото на делото обаче Дюлгеров също заяви, че ще се отрече от показанията си пред разследващите.

"Категорично отричам някога от г-н Ваклин - било от строителна фирма, сдружение, НПО или каквото и да било – да ни е идвало на ума, че може да изнудваме в своя полза. Всички знаят, че единствено говорим за различни неща, които ще се ползват от хората. Или аз като физическо лице да искам нeщо - само като длъжностно - като кмет."

Това каза пък днес Десислава Иванчева в първите си обяснения, които даде пред съда в рамките на делото за подкуп срещу нея, заместничката ѝ Петрова и предшественика ѝ в "Младост" Дюлгеров.

Съдебният състав прецени, че делото е изяснено от фактическа страна и ще се върви към финални пледоарии.

Затова Иванчева използва възможността да дава обяснения, но без да отговаря на въпроси на прокуратурата. Така адвокатът й Димитър Марковски я разпитваше, а тя отговаряше.

"Едно време хората с астма идваха в "Младост" да живеят, а сега вече няма къде да живеят. Девизът на София е "Расте и хубавее" (обърка се явно, б.р.), а не "Расте и се уплътнява" (тук почитателите ѝ, които са напълнили залата, започнаха да ръкопляскат, а съдията им направи забележка).

Направихме замерване на асфалта - 52 градуса е в летен сезон на паркингите на супермаркетите, което е безобразие - описа дейността си като кмет Иванчева. - И следователно изсушават въздуха."

Тезата ѝ е позната - че след спечелването на изборите през 2015 г. тя започва да иска от строителите в района дарения - кой каквото даде, "като едно малко циганче" (по собствените ѝ думи). Иванчева даде примери, че в Швейцария според нея имало правило - ако ще строиш 700 кв. м в даден район, да облагородиш 7 квадрата - защото клиентите ти така или иначе ще са бъдещите жители на района.

"Никога не съм приемала, вземала или мислила въобще да взема нещо за себе си! Дори луковици сме раздавали. Не ми е минавало през ума! Или боя - да си боядисам тавана в хола или банята.  Живея в 46 квадрата жилище, което е от родителите ми - това е разнищено навсякъде от прокуратурата до десето коляно", заяви бившата кметица.

А дали изобщо е пипала парите в колата си (56 000 евро, след като според прокуратурата Дюлгеров "отбива" своя процент, б.р.), отговорът бе:

"Няма как да пипам нещо, което не знаех, че го има в колата."

На въпрос - знае ли преди Алекандър Ваклин срещу нея да е имало други брожения от фирми - тя каза, че знае за една преписка, която иницирали от "Артекс". С ясното съзнание, че инвеститорите в "Младост" не били доволни от нея като кмет. По-късно прокурор Илиян Рангелов поясни лаконично, че в рамките на делото са търсили "Артекс" да дадат показания. Те обаче първо оттеглили админисративния си сигнал, а после отказали да седействат повеч с каквото и да било.

Преди това съдът днес прие окончателната експертиза на тефтерчето на Иванчева. Със сигурност в него са писали отстранената кметица на "Младост", Дюлгеров и още едно неустановено лице. Това е заключението на експертите. По думите им цифрите, които са в тефтерчето, се различават от почерка на Дюлгеров. Възможно било обаче почеркът му да е различен вследствие на влошеното му зрение, промяна в психологическото и физиологическото състояние, а и цифрите не дават ясни характеристики.

До експертизата се стигна, след като графолозите установиха, че цифрите на изписани в него суми не са изписани от Иванчева, нито от заместничката ѝ Биляна Петрова. Прокуратурата поиска нова графологична експертиза с аргумента, че не е отговорено на доста въпроси, но съдът не прие.

За да стане всичко още по-атрактивно, вместо да се съгласят да се върви към пледоарии и респективно - финал днес, прокуратурата и защитниците поискаха още 3-ма свидетели. Съответно - мъж, който лежал в ареста с Петко Дюлгеров, и две жени (от страна на адвокатите), които делили килия с Иванчева и Петрова.

Съдия Иво Хинов не допусна и трите искания. Най-вече защото прие, че те няма какво да изясняват повече от фактическа гледна точка: не може с разпит на свидетел да се изяснява какво е обяснявал един или друг обвиняем - има си процедурен ред за даване на валидни показания от обвиняемите в един процес.

За капак накрая прокуратурата поиска отвод на съдия Иво Хинов - в забележителен синхрон с кафявите "медии", които от дни отстрелват председателя на състава, че вече бил решил да има оправдателна присъда по нареждане на... Лозан Панов. Мотивите на прокуратурата за забележителното искане на отвод точно преди пледоарии и присъда бяха три: недопускането на споменатия днес свидетел, недопускането на втора графологична ексертиза, след като се изясни, че вещите лица няма на какво повече да отговарят - и старото искане - да се слушат в залата целите СРС, а не само избрани части (по последното съдията се произнесе, че фактите, разисквани в СРС, не пречи да залегнат в пледоариите и аргументите, а в залата се изслушаха само местата, към които подсъдимите имат забележки, че били неточни, б.р.).

На това адвокат Марин Марковски отвърна с усмивка, че ако отказаните искания от всеки съдия са основания за отвод, в България нямало да има останал неотведен съдия. Защото именно негово суверенно право е кое доказателство, действие и пр. да допусне и да вземе под внимание и кое не. "Никога в наказателния процес несъбирането на доказателства, защото съдът е преценил, че са несъотносими или недопустими, не е било основание за отвод."

Марковски-старши направи и друго съждение по повод разпитите на свидетели:

"Ако не се събират доказателства по предвидения в закона ред, някъде през XVII век свидетелите, докато ги въртели на шиш, признават, че са видели съседката си да излиза през комина."

Марияна Тодорова пък директно каза на прокуратурата, че е забравила, че е "господар на процеса", но само в досъдебнтата фаза, а след това господар е съдът. 

"Явно (прокуратурата) иска да окаже влияние върху председателя на състава - опитва се освен с това искане за отвод и с извънпроцесуални способи", каза тя - явно имайки предвид "корпулентната" атака срещу Хинов.

А Емануил Йорданов (един от защитниците на Биляна Петрова) даде пример, че само преди дни искал разпит на свидетелката Йорданка Фандъкова, но съдът не я допуснал. Но не поискал отвод.

Така делото ще бъде финализирано на първа инстанция с пледоарии настандатно, както и започна - в неделя, 14 април. Между другото днешното последно по отношение на докателствата заседание се проведе и в зала 5 на спецсъда - същата, в която започна през април 2018 г., когато Иванчева и Петрова бяха "експонирани" зад стъклената преграда, ползвана изключително рядко за особено опасни личности.

Спомен от стъкления "зверилник" - април 2018 г.

Иванчева и Петрова бяха задържани показно в центъра на София по обвинение в получаване на подкуп в особено големи размери с белязани 56 000 евро. Рушветът според прокуратурата бил искан от строителен предприемач, за да му придвижат по-бързо разрешителното за строеж. Като посредник по “сделката” беше задържан Петко Дюлгеров.