На срещата на върха в Брюксел днес, министър-председателката Тереза Мей очаква да й съобщят, че е необходимо „продължително“ отлагане на датата на отпътуване на страната поради отказа на Парламента да подкрепи предложеното си споразумение за излизане. Тя също така е изправена пред искане за подписване на редица условия, включително изключване на всеки опит за възобновяване на преговорите по споразумението за оттегляне, които многократно са отхвърляни от депутатите, пише "Дейли Експрес".

Депутатите консерватори са разярени от очакваното „продължително” забавяне. Джейкъб Рийс-Мог каза:

„Това показва, че ЕС не се интересува от демокрацията и очаква избирателите да бъдат притиснати в покорство". 

Доналд Туск е използвал писмо до лидерите на ЕС в навечерието на срещата на върха, за да предложи „преосмисляне“ на Брекзит.

„В случай на продължаваща безизходица, такова по-дълго удължаване ще позволи на Великобритания да преосмисли стратегията си за Брекзит“, каза той.

Председателят на Съвета на ЕС заяви, че поредица от кратки удължавания и повече извънредни срещи на високо равнище биха създали твърде голяма несигурност и биха могли да доведат до Брекзит без сделка. Вместо това той призова за „алтернативно, по-дълго удължаване“ и каза, че Тереза Мей ще трябва да се съгласи, че Великобритания няма да наруши работата на ЕС по време на удължаването или ще се опита да възобнови преговорите с надеждата да промени споразумението за оттегляне.

„Една възможност би била гъвкаво удължаване, което ще продължи само толкова дълго, колкото е необходимо и не повече от една година, тъй като след тази дата ще трябва да вземем единодушно решение по някои ключови европейски проекти.“

Доналд Туск също използва писмото си, за да призове лидерите на ЕС да не се радват на затрудненията на Обединеното кралство.

„Трябва да се отнасяме към Обединеното кралство с най-голямо уважение, тъй като искаме да останем приятели и близки партньори и, тъй като все още ще трябва да постигнем съгласие за бъдещите ни отношения“. „На нито една от страните не трябва да се позволява да се чувства унизена на всеки етап от този труден процес“.

Молбата на премиера Мей за по-кратко забавяне беше отхвърлена от френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел.

В Париж президентът Макрон каза, че Великобритания трябва да остане в ЕС поне до Коледа. Преди дипломатическото пътуване на Тереза Мей, Андреа Лийдсъм призова лидерите на ЕС да позволят предоговаряне на споразумението за излизане, за да се осигури „надлежен Брекзит“.

„Би било фантастично, ако Ангела Меркел се опита да подкрепи надлежно британско излизане, като се съгласи да предоговорим споразумението за оттегляне. Второто забавяне на Брекзит може да продължи до 30 март 2020 г.", заяви официален представител на блока, докато 27 национални пратеници се подготвят за срещата на лидерите в сряда, която трябва да вземе решение по въпроса, съобщава "Фокус".