Формалното събитие годишен отчет на Съвета за електронни медии (СЕМ) пред парламента отново се превърна в повод за критики от страна на политиците към работата на журналистите. Поради липсата на опозицията в лицето на БСП този път не се стигна до задълбочен дебат относно свободата на словото и ролята на Делян Пеевски за имиджа на средата, каквито размисли слушахме от парламентарната трибуна през 2018-а. За сметка на това се чуха "патриотични" призиви за налагане на глоби за медиите, които предлагат превод на македонския език, а Българската национална телевизия (БНТ) бе обвинена в една дузина грехове, в т. ч., че била "поделение на другаря Сорос". Медиите бяха и посъветвани да не рушат доверието в останалите три власти, каквото и да означава това.

"Призовавам СЕМ да направи мониторинг на телевизиите, които използват субтитри в предаването на новини, свързани с Македония. Това е крайно неуместно и трябва да бъде прекратено", зададе тон Красимир Богданов от "Обединени патриоти".

И се мотивира:

"Известен факт е, че българската наука отдавна е доказала, че езикът, който се говори в тази държава е регионална норма на българския книжовен език. Нещо повече в една голяма част от съвременните граници на България се използва именно този диалект. Във връзка с това смятам за крайно неуместно централни български медии да продължават да използват субтитри, когато предоставят новини, свързани с Македония все едно, че този език е непонятен за гражданите на България."

Богданов припомни и че при културните прояви между двете страни, не се се използва такъв превод.

В действителност масово националните телевизии, с изключение на обществената БНТ, използват субтитри в превод на македонския език като улеснение за зрителите си. 

БНТ бе крайъгълният камък в изказването на друг "патриот" - Павел Шопов от "Атака". Миналата година Шопов пак не бе доволен от телевизията. И най-вече от филмите, които давала. Сега, въпреки че водещият на "Още от деня" и програмен директор Емил Кошлуков защитава позициите на "патриотичните сили" - срещу "джендари", "либерасти" и пр., Шопов привидя в БНТ основен рупор на "другаря Сорос" и на Истанбулската конвенция.

"СЕМ няма правомощия да спре вакханалията в националната телевизия. Тази телевизия се е превърнала в поделение на другаря или г-н Сорос, не знам. Българските данъкоплатци плащат щедро милиони и то десетки, зада имат либерали или неолиберали БНТ, която в най-невинните рубрики и предавания провежда техните идеи, тяхната политика. Основната битка за Истанбулската конвенция се е проведе в БНТ", възмути се Шопов.

И продължи с "едно предаване където за освобождението на България основната тема е как да се докаже, че не става въпрос за никакво освобождение".

"Аз ви давам пример, но това тече непрекъснато всеки ден, с едни рубрики, които още живеят на екран, в които има едни хора, които са се сговорили. Понеже споменах една от тях – там темите непрекъснато се поставят и се въртят около освобождението на България плюс-минус 10-20 години преди и след това, за да се докаже, че Русия не ни е освободила от турско робство, че турското робство не е робство. Има и рубрика за вярата, която има за цел по всякакъв начин да се дискретидират българските свещенослужещи, владици и Светия синод."

След всичко това Шопов направи извод:

"Единственото може би добро нещо относно БНТ е, че много малко хора я гледат."

Тома Биков (ГЕРБ) пък призова медиите да не рушат доверието в изпълнителната, законодателната и съдебната власти:

"Моят призив е медиите да знаят, че когато се руши доверието в останалите три власти, те няма да бъдат отстрани, ще се влоши и доверието в тях.

Това е една от възможностите от една политическа трибуна, каквато е парламента, политиците да кажат своето мнение за медиите. Това се случва веднъж в годината. Днес е дошъл този ден. Днес не чухме за това прословуто 111-то място по свобода на словото, на което се намира България. Беше ми интересно какво щях да чуя отляво в този момент, точно в този контекст, в който всички български медии са ангажирани с проверки, журналистически разследвания, а понякога и с линч на политици", допълни  Биков.

И защити СЕМ, от когото едва ли не се очаквало да налага журналистически стандарти

"Няма такава институция, която да е способна да направи това, ако самите медии не наложат стандарт на самите себе си. През изминалата година станахме свидетели на някои медии репортажи, отразявания на събития, които излизаха директно от журналистическия стандарт. Медии издевателстваха върху хора, пострадали от катастрофи. Това се случи на магистрала "Тракия". Репортери в борба за рейтинг притискаха жертви на престъпления и не се съобразяваха със страданията и болката на тези хора", даде примери Биков.

И посочи в заключение, че "когато говорим за свобода на словото, трябва да бъдем честни - тя вече не се изразява в обективност и в показване на всички гледни точки, а в това всяка медия да има своята позиция и да я изразява свободно.

Председателят на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов пък призова за пореден път за законови промени. И припомни, че Законът за радиото и телевизията е писан преди 20 години и е морално остарял. 

От СЕМ не само са съгласни с тази констатация, но и отдавна призовават за законови изменения, които да им дадат правомощия да регулират и интернет пазара. 

маме нужда от чисто нов закон или фундаментални промени на сегашния - той е остарял морално и технологично почти във всяка една точка от първата, до последната. Законът и органът са аналагов апарат, един огромен телефон сред айфони и айпади", заяви и членът на СЕМ Бетина Жотева.

По думите ѝ първо депутатите трябва да припознаят сайтовете като електронни медии. Тя припомни и че с новата директива за аудио-визуалните изкуства СЕМ ще може да следи за видео съдържанието в сайтовете.

Депутати от ГЕРБ коментираха пред Клуб Z, че законови изменения, които да дадат на Съвета правомощия да следи и сайтовете са абсолютно наложителни. Но такива на този етап няма да предлагат.