Европейската комисията представи днес първата в историята снимка на черна дупка. Тя е заснета от телескопа Event Horizon ("Хоризонт на събитията") в рамките на международно научно сътрудничество с участието на учени, финансирани от ЕС.

Откритието нагледно доказва съществуването на черните дупки и представлява сериозна крачка напред за съвременната наука, се казва в прессъобщение на Комисията.

Ръководители на проекта са професор Хайно Фалке от университета „ Радбауд“ в Неймеген, професор Михаел Крамер от Института за радиоастрономия „Макс Планк“ и професор Лучано Рецола от университета „Гьоте“ във Франкфурт, се казва в съобщението.

Наблюдение на черна дупка се извършва за първи път в историята. Международното сътрудничество по проекта Event Horizon Telescope (EHT), в който ключова роля имат изследователи, финансирани от ЕС, бележи прелом в разбирането за черните дупки, потвърждава предвижданията на Айнщайновата обща теория на относителността и разкрива нови възможности за изследване на Вселената.

Първата успешна снимка на черна дупка беше представена днес едновременно на шест пресконференции по цял свят.

„Науката неведнъж е черпила вдъхновение от фантастиката. Черните дупки са загадка, която отдавна вълнува нашето въображение. Благодарение на приноса на европейските учени днес тяхното съществуване вече не е само теоретична концепция”, каза комисарят по изследванията, науката и иновациите Карлош Моедаш.

„Поздравявам учените от цял свят, които с това вдъхновяващо откритие разшириха границите на нашето познание. Особено се радвам, че забележителен принос за този пробив имат учените, финансирани от Европейския научноизследователски съвет”, добави председателят на Европейския научноизследователски съвет Жан-Пиер Бургиньон.

Черните дупки са изключително плътни космически обекти с невероятна маса на много малко пространство. Те влияят на заобикалящата ги среда по екстремен начин, като изкривяват пространство-времето и нагряват до свръхвисоки температури всяка материя, която попадне в тях. Направената снимка показва черната дупка в центъра на галактиката Месие 87, която се намира в съзвездието Дева. Тя се намира на 55 милиона светлинни години от Земята и масата ѝ е 6,5 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето.

За да може да се наблюдава пряко непосредствената околност на черната дупка, в рамките на проекта Event Horizon Telescope учените трябваше да модернизират и да свържат в мрежа осем телескопа по целия свят, съобщи Комисията. Те са разположени на труднодостъпни места с голяма надморска височина — от Сиера Невада в Испания, през вулкани на Хавайските острови и в Мексико, и планини в Аризона, до чилийската пустиня Атакама и Антарктика.

В проекта участват над 200 изследователи от Европа, Северна и Южна Америка и Източна Азия.