По прозорливите думи на Иван Гешев, изречени на няколко прокурорски брифинга - претовареният Специализиран наказателен съд дава всички признаци, че ще блокира тотално.

Днес бе поредният абсурд, достоен за гротеска, макар и по едно от делата, най-близки до сърцето на спецпрокуратурата - срещу издателя Иво Прокопиев и бившите ГЕРБ министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

След като с цел да се избяга от разлюбения Софийски градски съд (СГС) всички важни дела за висока корупция бяха пратени от ГЕРБ в спецсъда на ул. "Черковна", там заседания вече се насрочват все по-рано сутринта, завършват все по-късно, а обикновени стаи се прекръстват на зали (забележително е, че финалните пледоарии по делото "Десислава Иванчева" ще бъдат тази... неделя, б.а.).

Интересен е случаят с нещото, наречено "зала 6".

Днес това единствено свободно място вбеси и защитата, и прокуратурата, които бяха единодушни като никога, че във въпросната стая/зала не може да се проведе дело.

"Не може да се води разпит на свидетел, а разпитващият прав да държи в ръце въпросници, протоколи и пр. В крайна сметка ние не сме тук, за да се мъчим", оплака се прокурор Емил Петров.

А колежката му изчисли, че стаичката, окичена с незаслужения комплимент "зала 6", с размери приблизително 4х5 м, трябва да побере 6-имата подсъдими (другите освен тримата изредени са от фирми, близки до Прокопиев, консултирали продажбата на дялове от ЕВН, б.р.), всеки с по 2-ма защитници, 10 призовани за днес свидетели, от които се явиха 7, двама прокурори, тричленен съдебен състав и един резервен заседател, плюс... медиите.

Съдът заседава на маса, а за всички останали имаше 5 пейки, дълги по около 1,2 м. Освен прокурорите дори един от подсъдимите - Трайчо Трайков, стърчеше прав, а Симеон Дянков, който само изстена, че пътува за делото чак от Вашингтон и моли да не се отлага, седна. 

Томовете с материали по сочения като мегапроцес са в пазарска количка, която се разкарва. Върху нея са натрупани дрехите на присъстващите. А при нужда от предявяване на материали - каквито днес прокуратурата имаше на няколко пъти, който е най-близо, започва да тараши в количката да търси искания том...

Половината от времето на толкова важна тема като това - извършени ли са на най-високо държавно ниво злоупотреби, безстопанственост, подбудителство към престъпление и пр. около раздържавяването на част от енергетиката на България, мина в... борба с климатика - дали пък няма да тръгне. Климатикът победи.

Адвокат Марковски (който защитава Дянков) дори отбеляза, че се нарушава основополагащ принцип за публичността на наказателния процес, защото медиите се затрудняват да присъстват и да слушат.

Съдия Вилислава Ангелова се видя в чудо и звъня по телефона от самата председателска банка, пардон - маса.

"Аз съм в зала... Не в зала, а в шесто помещение - каза тя на неизвестния събеседник след кратко замисляне. - Направете нещо да не отложим делото!"

Така след върховни еквилибристики всички след около половин час се понесоха към друга зала, а единият от съдебните заседатели достолепно прибута количката с томовете по делото, касаещо приватизацията на ЕВН.

Само преди седмици на годишния отчет на спецсъда стана ясно, че "съквартирантите" им от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) практически вече са се изнесли, но остава Министерският съвет да деактува сградата и да я даде на съдебната система. Чак после всички заинтересовани - първонистанционната и апелативната спецпрокуратура и съответстващите им съд и апелативен съд, ще "седнат на една маса" и ще разпределят помещения. Отсега обаче слухове говорят, че ще стане, каквото поиска прокуратурата...

Иначе като свидетел, чакан с най-голям интерес, днес се яви сегашната шефка на КЗК Юлия Ненкова, която по време на продажбите е била изпълнителен директор на надзорния съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. Тя също не видя никакъв проблем в сделката с миноритарния дял на акции на ЕВН.

На въпросите на прокуратурата има ли нещо нередно в цената, тя заяви, че дяловете са продадени през фондова борса, а това е "било с цел по-голяма прозрачност".

На питане дали тогавашният шеф на Агенцията по приватизация, а днес министър от ГЕРБ Емил Караниколов е споменавал някой да го е натискал да избере посредник при сделката, тя отвърна:

"Натиск?! Не!..."