Лидерът на НФСБ Валери Симеонов отново подхвърли сигнал за министерски имот пред медиите в парламента. И отново без да каже кой точно е министърът, когото визира. 

Бившият вицепремиер съобщи, че представител на правителството живее в луксозен имот в престижен район в покрайнините на София, който очевидно не е негов, защото не е деклариран. Антикорупционният закон обаче задължавал публичните личности да декларират и ако живеят в чужд имот, а не само личното си имущество, твърди Симеонов, позовавайки се на чл. 37, ал. 1, т. 9 от въпросния закон. 

 
В текста пише, че лицата, заемащи висши публични длъжности, декларират пред КПКОНПИ и "чуждо недвижимо имущество и чужди моторни сухопътни, водни и въздухоплавателни превозни средства на стойност над 10 000 лв., които лицето или неговият съпруг, или лицето, с което то се намира във фактическо съжителство на съпружески начала, трайно ползва, независимо от основанията за това и от условията на ползване".
 

По-късно лидерът на НФСБ обясни, че имотът е в "Бистрица", на улица "Липа", и е 2,5 декара с голяма къща. Показа и "малко бледички" снимки, за които се твърди, че са от въпросния имот. Попитан дали не става дума отново за министърката на туризма Николина Ангелкова, както в сигналите му досега, той отговори:

"На Ангелкова ли е? Аз не знам. Това куче нейно ли е? Красиво животно..." (последното явно бе вдъхновено от кадрите - б.р.)

Няколко пъти Симеонов обяви, че не знае кой е министърът, че получава анонимни сигнали и на парче, както и медиите. И ги призова да направят разследване. Но не изключи колегите му депутати, които нарече "непримирими", да подадат нов сигнал до КПКОНПИ и прокуратурата с искане за проверка.

По думите му е интересен и въпросът чий е имотът, в който министър живеел със семейството си от много време.

 
Проверка в интернет показа, че Симеонов е прав да твърди, че в годините е имало публикации за въпросния имот. В мрежата могат да се намерят и кадри като показаните от него. Макар източниците на въпросните публикации да не се ползват с висока степен на достоверност. Те са от 2017 г., когато Ангелкова отново е избрана за министър на туризма в третия кабинет "Борисов".
 

Отговор

На Ангелкова за трети път й се наложи да се обяснява по спешност след изявление на Симеонов. Първия път тя дори направи това на летището минути след като кацна в България след командировка. Ангелкова подчерта, че няма къща нито в София, нито на територията на България, нито извън България.
 
"Живея в апартамент, който е описан ясно в моята декларация. В началото приемах всичко с чувство за хумор и тази неразбираема за мен фиксация също, но това определено започва да ме безпокои. Да, разпространяват се снимки в социалните мрежи на къща, където съм била на гости. Къщата е собственост на родителите на моя съпруг от 2006 година, много преди да го видя и на снимка. Смятам, че всеки един от вас има семейство, децата му имат баба и дядо, ходят на гости, споделят семейни празници. Не смятам, че това е нередно или престъпление, поне аз разбирам семейството по този начин. Да, била съм на рождени дни на мои приятели в техни къщи, трябва ли следващият брифинг, който свикам тук, да бъде, за да обяснявам, че не живея в къщите и имотите на моите приятели", заяви министърката.

"Съвестта ми е чиста, сигналът - фалшив"

Днес Симеонов коментира и сигнала, пуснат в прокуратурата и КПКОНПИ срещу него за проверка на три имотни сделки на фирмата СКАТ ООД, като го определи като "фалшив" и "набеждаващ". И изрично подчерта, че не става дума за имоти на лицето Валери Симеонов (които подлежат на деклариране - б.р.), а за активи на фирмата, на която до неотдавна е бил управител. По времето, когато сделките са сключвани, Симеонов или не е бил в политиката, или не е можел да влияе, обясни самият той. 

"Това е голяма фирма, на печалба, с добри баланси, в нея работят 300-400 души, има десетки имоти, които са актив...", каза още той.

По думите му за една от сделките - за поземлен имот на община Бургас, по личното му настояване цената на парцела е била около 3 пъти над пазарната цена за 1 кв. м във въпросния бургаски квартал през 2008 г. 

"Съвестта ми е чиста", категоричен бе Симеонов и отново обяви, че ще съди автора на сигнала срещу него към прокуратурата, когато разбере кой е той. 

Сделката в Бургас ог 2008 г.

Става дума за закупуване на част от парцел - 555 кв. м - в кв. "Зорница" в Бургас, показа проверка на Клуб Z. Теренът е бил общински. На част от него е сградата на СКАТ ООД, към онзи момент с управител Симеонов. Към 2008 г. Валери Симеонов наистина е председател на общинския съвет в града. Продажбата на имота обаче става по предложение на кмета на Бургас Димитър Николов (ГЕРБ), става ясно от протокол от заседанието на общинския съвет от 19 юни 2008 г. 
 
Именно Николов предлага на съветниците общината да се освободи от съсобствеността със СКАТ ООД върху поземления имот. По закон, когато има съсобственост, продавачът е длъжен да предложи на другия собственик да изкупи дела му. Решението е взето с бурни дебати, но с огромно мнозинство - 32 срещу 10 гласа.
 
За 555 кв. м в "трева и пръст", както каза Симеонов, той плаща цена от над 850 000 лв. преди 11 години. Според лидера на НФСБ тази цена е по негово настояване и тя е около 3 пъти по-висока от пазарните цени в същия централен бургарски район към онзи момент. В момента на подобна цена на квадрат се търгуват завършени апартаменти, категоричен е бившият вицепремиер.
 
Попитан дали вижда връзка между репликата си от вчера, че оставките в ГЕРБ могат да поставят въпроса и за оставката на самия премиер и последвалия сигнал в прокуратурата, Симеонов отвърна, че не може да коментира. Но добави с усмивка:
 "Ако ме питате дали премиерът ми се е обадил и ми е казал: "Ще те скъсам от проверки, защото ме споменаваш" - няма такова нещо."